Niezwracanie uwagi na reaktywność
Najlepiej byłoby unikać naczyń, które są bardzo reaktywne w stosunku do większości potraw, które zamierzasz przygotowywać. Niektóre zestawy naczyń metalowych reagują z określoną żywnością. Mowa tu o, chociażby pomidorach i innych kwaśnych składnikach. Oznacza to, że twoje jedzenie może potencjalnie wchłonąć trochę metalu.
Kierowanie się większą ceną przy wyborze zestawu naczyń
Kwota, jaką płacisz za swoje naczynia do gotowania, najprawdopodobniej będzie decydującym czynnikiem w tym, co ostatecznie kupisz. Aby jednak nie przepłacić, należy wziąć pod uwagę swoje potrzeby. Jeśli nie gotujesz często, nie trzeba od razu wydawać fortuny na konkretny komplet. Wiele też tak naprawdę zależy od materiału, z którego wykonano garnki.
Wybieranie zbyt rozbudowanych zestawów, gdy nie jest to potrzebne
Innym błędem jest wpadnięcie w pułapkę okazji nabycia dużego kompletu garnków, gdy w rzeczywistości nie będziesz używać wielu przedmiotów z tego zestawu. Nie daj się zwabić 14- lub 17-częściowemu kompletowi. Może lepiej będzie, jak sięgniesz po nieco mniej rozbudowany komplet?
Kupowanie niepotrzebnych zestawów naczyń
Konieczność zakupu nowego zestawu naczyń kuchennych, zwłaszcza gdy większość garnków (ale również patelni) została zagubiona, lub zużyta nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Często bowiem jesteśmy w stanie odwrócić proces degradacji poszczególnych powierzchni garnków. Oczywiście, trzeba sobie szczerze powiedzieć, że w pewnych sytuacjach nie pozostaje nic innego, jak porozglądać się za nowym kompletem. Jednakże róbmy to tylko wtedy, gdy faktycznie jest to potrzebne.
Brak dopasowania garnków do płyty kuchennej
Najlepiej byłoby, gdybyś zastanowił się, w jaki sposób nowy komplet garnków będzie pasował do posiadanej płyty kuchennej. W przeciwnym razie możesz doprowadzić zarówno do uszkodzenia naczynia, jak i np. indukcji.
Brak dbałości o konserwację naczyń
Jeśli nie chcesz co wieczór polerować naczyń kuchennych, aby wyglądały dobrze, musisz wdrożyć regularną konserwację, aby utrzymać je w doskonałym stanie. Szczególnie garnki miedziane i żeliwne zazwyczaj wymagają sporo pracy, aby wyglądały nieskazitelnie, podczas gdy te wyprodukowane ze stali nierdzewnej jest zwykle nieco łatwiejsza w utrzymaniu.