Atrybuty dobrej folii kiszonkarskiej
Cechy dobrej folii do sianokiszonki mają bezpośredni wpływ na późniejszą jakość kiszonki. Jeśli jest ona odpowiednio owinięta, muszą zaistnieć w niej warunki beztlenowe, aby zaszły procesy fermentacyjne z udziałem bakterii kwasu mlekowego, które przetwarzają rośliny na produkt bardziej przyswajalny przez zwierzęta. Dostęp tlenu i uszkodzenia mechaniczne folii powodują gnicie kiszonki.
Wybór dobrej jakości folii kiszonkarskiej ma wpływ na właściwy przebieg fermentacji. Cechy charakterystyczne odpowiedniej folii do kiszonki to między innymi:
- odporność na przebicie łodygami roślin,
- wytrzymałość na zerwanie w trakcie naciągania,
- odporność na promienie UV i działanie czynników atmosferycznych,
- możliwość użycia w różnych rodzajach owijarek,
- elastyczność i odpowiednie przywieranie do beli z kiszonką,
- produkt powinien być przyjazny dla środowiska naturalnego, możliwość recyklingu,
- odpowiednia kleistość, która ma wpływ na szczelność folii.
Folia kiszonkarska - odpowiedni kolor
Na rynku są dostępne cztery kolory folii: biały, jasnozielony, ciemnozielony i czarny. Zastosowanie tych barw pozwala rozróżnić, z którego pokosu wykonana jest kiszonka, zakładając, że są cztery pokosy. Przy użyciu folii w kolorze białym, kiszonka nie nagrzewa się tak szybko i nie traci tym samym wartości odżywczych. Ciemne kolory folii powinny być używane do ostatniego pokosu, kiedy już letnie upały się skończą. Folie czarne składają się z trzech warstw, są odporne na przebicia i rozerwanie, są zaopatrzone w stabilizator UV, który chroni przed nadmiernym nagrzaniem.
Folia kiszonkarska BÖCK Blue 9 - dobra kiszonka
Każdy dostęp powietrza pod folię sprawia, że przedostaje się także większa ilość bakterii beztlenowych, niszczących kiszonkę. Obliczono, że z powodu użycia nieodpowiedniej folii dochodzi do strat rzędu 37% produktu. Zastosowanie profesjonalnej folii może być gwarancją uzyskania odpowiedniej jakości kiszonki. Folia kiszonkarska BÖCK Blue 9 spełnia wszystkie parametry nowoczesnego i optymalnego wyrobu. Jej główne zalety to:
- składa się z 9 warstw, dzięki czemu powstają perfekcyjne warunki do procesu fermentacji,
- jest odporna i zachowuje swoje właściwości w ekstremalnych warunkach atmosferycznych, od -50°C do +70°C,
- posiada prawie zupełną gazoszczelność, pojawiające się wybrzuszenia w pryzmach spowodowane gazami fermentacyjnymi są dowodem na jej wyjątkową szczelność,
- jej górna warstwa może osłaniać przed promieniowaniem UV nawet 18 miesięcy,
- cechuje ją wysoka elastyczność i sprężystość, wytrzymałość nawet do 28 MPa,
- jest produktem przyjaznym środowisku naturalnemu, w całości nadaje się do recyklingu.
- Niezwykle gazoszczelne Folie kiszonkowe BÖCK - Sprawdź Ofertę
Folia kiszonkarska - zastosowanie
Folia do przykrywania kiszonek może być stosowana w celu zakiszania roślin zielonych świeżych i przewiędniętych, jako okrycie pryzm i silosów z kiszonkami.
Używana jest również z powodzeniem do okrywania kopców z roślinami pastewnymi, można ją również wykorzystywać do uprawy grzybów, pieczarek i boczniaków.
Przeczytaj również: Kiedy kosić kukurydzę na kiszonkę
Podczas okrywania pryzmy z kiszonką ważną kwestią jest określenie odpowiednich wymiarów folii. Zapewnienie właściwej szczelności wymaga, aby wystawała ze wszystkich boków na długość 20 - 30 cm. W przypadku, gdy boki folii są za krótkie, dochodzi do przenikania tlenu, zakłócającego proces fermentacji. Nie zaleca się nabywania folii jeszcze przed wykonaniem pryzmy, ponieważ trudno wtedy oszacować odpowiednio jej wymiary. Dopiero po sporządzeniu pryzmy można optymalnie uformować na niej folię kiszonkarską. Jeśli zachodziłaby konieczność sztukowania i łączenia folii, wówczas znowu mogłyby powstać zbędne miejsca przenikania tlenu.