Korzenne pierniczki
Do zrobienia korzennych pierniczków przygotuj:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g miodu,
- 125 g masła śmietankowego,
- 2 jajka (wyjmij wcześniej z lodówki, żeby były ciepłe)
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- szczyptę soli,
- łyżeczkę proszku do pieczenia.
Masło z miodem rozpuść w garnku i ostudź. Wymieszaj dobrze mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia sól i cukier puder. Dodaj miód z masłem, zagnieć ciasto, a gdy powstanie kula, włóż do lodówki na godzinę.
Gdy ciasto się schłodzi, wałkuj je na stolnicy porcjami na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz 8 – 100 minut. Zimne udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.
A w międzyczasie zrób sobie pyszną świąteczną herbatkę. Przyda się do tego czajnik bezprzewodowy: https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/czajniki-bezprzewodowe.
Ciasteczka czekoladowe – kruche
Sposób robienia trochę przypomina pierniczki, ale efekt jest zupełnie inny. Na kruche ciasteczka czekoladowe przygotuj:
- 200 g mąki
- pół kostki masła (wyjmij wcześniej z lodówki),
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 50 g czekolady gorzkiej (posiekaj lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami),
- 2 łyżki kakao.
Do robienia tych ciasteczek nie potrzebujesz stolnicy. Odrywaj małe kawałki, rób z nich kulki i spłaszczaj, po czym ułóż na blasze. Piecz przez 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Rogaliki orzechowe
Orzechy są nieodłącznymi bakaliami świątecznymi, dlatego w zestawieniu nie może zabraknąć orzechowych rogalików. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:
- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g orzechów włoskich, mielonych,
- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- cukier puder na posypkę.
Jeśli lubisz inne formy ciastek orzechowych, wypróbuj opiekacz do orzeszków: https://www.eldom.eu/produkt/opiekacz-do-orzeszkow-wa150-nutley.
Gwiazdki maślane z wanilią
Wanilia to jeden z zapachów świąt, a gwiazdki – jeden z kształtów, dlatego maślane gwiazdki z wanilią jak najbardziej wpisują się tematycznie w świąteczny czas. Aby je zrobić, przygotuj:
- 150 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
- 1 żółtko (nie całe jajko!).
Jeśli po tych ciasteczkach jest ci za słodko, wykorzystaj opiekacz https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/opiekacze i zrób sobie pyszne kanapki w wersji wytrawnej. Smacznego!