reklama

Świąteczne ciasteczka - 4 sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie

Materiał promocyjny

Opublikowano:
Autor:

Świąteczne ciasteczka - 4 sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partneraW niektórych regionach Polski wciąż żywa jest tradycja pieczenia maleńkich ciasteczek świątecznych. Warto ją rozpowszechnić, bo ciasteczka robi się łatwo i szybko, a ich smak jest naprawdę wyborny. Poniżej podajemy cztery propozycje przepisów na ciasteczka, ale wiemy, że jest ich dużo więcej.

Korzenne pierniczki

Do zrobienia korzennych pierniczków przygotuj:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 g miodu,
  • 125 g masła śmietankowego,
  • 2 jajka (wyjmij wcześniej z lodówki, żeby były ciepłe)
  • 2 łyżki przyprawy korzennej,
  • szczyptę soli,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.
Przygotowanie ciasta na ciasteczka jest bardzo proste:

Masło z miodem rozpuść w garnku i ostudź. Wymieszaj dobrze mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia sól i cukier puder. Dodaj miód z masłem, zagnieć ciasto, a gdy powstanie kula, włóż do lodówki na godzinę.

Gdy ciasto się schłodzi, wałkuj je na stolnicy porcjami na grubość 5 mm i wycinaj ciasteczka. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz 8 – 100 minut. Zimne udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

A w międzyczasie zrób sobie pyszną świąteczną herbatkę. Przyda się do tego czajnik bezprzewodowy: https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/czajniki-bezprzewodowe.

Ciasteczka czekoladowe – kruche

Sposób robienia trochę przypomina pierniczki, ale efekt jest zupełnie inny. Na kruche ciasteczka czekoladowe przygotuj:

  • 200 g mąki
  • pół kostki masła (wyjmij wcześniej z lodówki),
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50 g czekolady gorzkiej (posiekaj lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami),
  • 2 łyżki kakao.
Wymieszaj dokładnie suche składniki, dodaj jajo, masło i czekoladę. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.

Do robienia tych ciasteczek nie potrzebujesz stolnicy. Odrywaj małe kawałki, rób z nich kulki i spłaszczaj, po czym ułóż na blasze. Piecz przez 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Rogaliki orzechowe

Orzechy są nieodłącznymi bakaliami świątecznymi, dlatego w zestawieniu nie może zabraknąć orzechowych rogalików. Do ich zrobienia będziesz potrzebować:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g orzechów włoskich, mielonych,
  • 1 jajko,
  • 80 g cukru,
  • cukier puder na posypkę.
Włóż wszystkie składniki do miski lub misy od robota kuchennego i zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na godzinę. Następnie odrywaj małe kawałki i formuj z nich niewielkie rogaliki, najlepiej wałkując w dłoniach. Piecz przez 12 – 15 minut w temperaturze 170°C. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

Jeśli lubisz inne formy ciastek orzechowych, wypróbuj opiekacz do orzeszków: https://www.eldom.eu/produkt/opiekacz-do-orzeszkow-wa150-nutley.

Gwiazdki maślane z wanilią

Wanilia to jeden z zapachów świąt, a gwiazdki – jeden z kształtów, dlatego maślane gwiazdki z wanilią jak najbardziej wpisują się tematycznie w świąteczny czas. Aby je zrobić, przygotuj:

  • 150 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
  • 1 żółtko (nie całe jajko!).
Zagnieć ciasto z podanych składników, włóż do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość około 5 mm i wytnij foremką gwiazdki. Piecz na złoty kolor przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Udekoruj w dowolny sposób.

Jeśli po tych ciasteczkach jest ci za słodko, wykorzystaj opiekacz https://www.eldom.eu/sklep/kategoria/opiekacze i zrób sobie pyszne kanapki w wersji wytrawnej. Smacznego!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE