W czwartek, 20 listopada, w Poznaniu odbyła się rywalizacja młodych talentów piekarnictwa. Branżowe Centrum Umiejętności w Dziedzinie Piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego zorganizowało Międzyszkolny Konkurs Piekarski pod nazwą „Wypieki Młodych Talentów”. Wydarzenie to zgromadziło uczniów szkół branżowych i techników z całego regionu, którzy stanęli do walki o miano najlepszego młodego piekarza.
Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu reprezentowała Natalia Giezek, uczennica kształcąca się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Wypieki na najwyższym poziomie: od kajzerki do „Greckiej Pokusy”
Jak relacjonuje szkołą, zadaniem uczestników było przygotowanie czterech rodzajów wypieków, stanowiących sprawdzian zarówno klasycznych umiejętności, jak i kreatywności: chleba pszennego, bułek kajzerek, chałki oraz pieczywa innowacyjnego.Natalia Giezek udowodniła, że doskonale radzi sobie z każdą kategorią, wykonując wszystkie zadania na bardzo wysokim poziomie:
- Chleb pszenny: Estetyczny, charakteryzujący się prawidłową strukturą.
- Bułki kajzerki: Klasyczne i perfekcyjnie, starannie uformowane.
- Chałka: Wyróżniająca się równym, efektownym splotem.
- Pieczywo innowacyjne: Absolutnym hitem okazał się autorski chleb Natalii - „Grecka Pokusa”, który zaskoczył jury oryginalnością i wyjątkowym smakiem.
Jury docenia potencjał i kreatywność
Jury konkursowe nie kryło uznania dla pracy uczennicy z Rawicza. Podkreślono jej profesjonalizm i świetną organizację w piekarni.
- Jury konkursowe bardzo pozytywnie oceniło pracę Natalii, podkreślając jej dokładność, dobrą organizację czasu oraz umiejętność pracy z ciastem piekarniczym - informuje Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu.
Jak dodają przedstawiciele szkoły, szczególnie zwrócono uwagę na jej potencjał zawodowy oraz kreatywność, która zaowocowała wyjątkowym wypiekiem innowacyjnym.
Dzięki wysokiej jakości wykonanych wypieków i ogromnemu zaangażowaniu, Natalia Giezek zasłużenie zajęła 3. miejsce w konkursie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.