reklama

Świąteczne wypieki z gminy Pakosław: przepisy na tradycyjny makowiec, tort i Napoleona

Opublikowano:
Autor:

Świąteczne wypieki z gminy Pakosław: przepisy na tradycyjny makowiec, tort i Napoleona - Zdjęcie główne
Autor: M. Urbanowicz

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Kobieta i dzieckoBożonarodzeniowy stół nie może obejść się bez domowych ciast, które kojarzą nam się z dzieciństwem i rodzinnym ciepłem. Panie z kół gospodyń wiejskich w gminie Pakosław postanowiły podzielić się swoimi najbardziej wystawnymi i eleganckimi przepisami. Poznaj receptury na tort serowy, zawijany makowiec oraz kultowego Napoleona, które zachwycą Twoich gości.
reklama

Podczas spotkania kół gospodyń wiejskich z gminy Pakosław, uczestniczki wspominały smaki, które od lat goszczą w ich domach. Z bogatego zeszytu przepisów wybrano te najbardziej reprezentacyjne, idealne na uroczyste okazje.

Tort serowy od pani Doroty z KGGW Chojno

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 25 dkg maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Na koniec mąka i mieszamy drewnianą łyżka. Pieczemy w temp. 180 °C do uzyskania złotego koloru.

reklama

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 2 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek migdałowy
Ser przepuścić przez maszynkę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę, 2 jajka. Całość stawiamy na gazówkę i cały czas mieszając do jednorazowego zagotowania. Następnie dodajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z mlekiem i ciągle mieszając masę chwile gotujemy, dodajemy zapach migdałowy. Letnim serem przekładamy 2 razy tort i oblewamy polewą czekoladową.

Makowiec zawijany od pani Walentyny z KGW Sowy

reklama

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 margaryna
  • 5 łyżek śmietany
Mąkę z margaryną zasiekać na stolnicy, dodać drożdże utarte z cukrem i śmietanę, na koniec jajka.

Masa makowa:

  • 1/2 kg maku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 3/4 szklanki cukru
  • rodzynki
  • olejek migdałowy
  • mleko do sparzenia maku.
Mak sparzyć w mleku, wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować, rozsmarować masę makową, zawinąć. Piec 40 minut w 180 °C

Napoleon od pani Basi z KGW Góreczki Wielkie

reklama

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny lun masła
  • 30 g mąki
  • 1 żółtko
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Podane składniki wyrobić i włożyć do lodówki na 5-6 godzin. Podzielić na dwie części i upiec na posypanych mąką blaszkach - 180 °C przez ok. 25 minut (na złoty kolor).

Krem budyniowy:

  • 0,5 l mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka masła

Wymieszać i zagotować

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
Wymieszać, wlać do gotującej części i ponownie zagotować ciągle mieszkając. Ciepły krem (nie gorący!) wylać na ostudzone ciasto i przykryć drugim.

reklama

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Czekoladowy jeż od pani Bożeny z KGW Sworowo - Pyszne ciasto z PRL-U

Składniki:

  • 25 dkg masła roślinnego
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • zapach migdałowy
  • 4 paczki herbatników
  • 1 kieliszek wódki
  • paczka paluszków do dekoracji
Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, na końcu dodać kakao, wódkę i zapaleń migdałowy Herbatniki łamiemy ja mniejsze kawałki i mieszamy z masę. Całość wykładamy na ozdobny talerz i formujemy jeża! Oczy i nos robimy z proszków a kolce z paluszków.

To nie koniec. Panie zdradziły jeszcze przepisy na coś lżejszego. Szukaj wkrótce na naszym portalu.

 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo