Podczas spotkania kół gospodyń wiejskich z gminy Pakosław, uczestniczki wspominały smaki, które od lat goszczą w ich domach. Z bogatego zeszytu przepisów wybrano te najbardziej reprezentacyjne, idealne na uroczyste okazje.
Tort serowy od pani Doroty z KGGW Chojno
Biszkopt:
- 7 jaj
- 25 dkg cukru
- 25 dkg maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 2 szklanki cukru
- 20 dkg margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 olejek migdałowy
Makowiec zawijany od pani Walentyny z KGW Sowy
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 kostki drożdży
- 1 margaryna
- 5 łyżek śmietany
Masa makowa:
- 1/2 kg maku
- 2 jajka
- 3 łyżki tłuszczu
- 3/4 szklanki cukru
- rodzynki
- olejek migdałowy
- mleko do sparzenia maku.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować, rozsmarować masę makową, zawinąć. Piec 40 minut w 180 °C
Napoleon od pani Basi z KGW Góreczki Wielkie
Ciasto:
- 1 kostka margaryny lun masła
- 30 g mąki
- 1 żółtko
- 100 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 0,5 l mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 2-3 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka masła
Wymieszać i zagotować
- 0,5 szklanki mleka
- 2 pełne łyżki mąki
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Czekoladowy jeż od pani Bożeny z KGW Sworowo - Pyszne ciasto z PRL-U
Składniki:
- 25 dkg masła roślinnego
- 2 jajka
- niepełna szklanka cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki kakao
- zapach migdałowy
- 4 paczki herbatników
- 1 kieliszek wódki
- paczka paluszków do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, na końcu dodać kakao, wódkę i zapaleń migdałowy Herbatniki łamiemy ja mniejsze kawałki i mieszamy z masę. Całość wykładamy na ozdobny talerz i formujemy jeża! Oczy i nos robimy z proszków a kolce z paluszków.
To nie koniec. Panie zdradziły jeszcze przepisy na coś lżejszego. Szukaj wkrótce na naszym portalu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.