W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbył się Szkolny Konkurs Cukierniczy zorganizowany przez nauczycielki przedmiotów zawodowych - Renatę Uźniak i Mirosławę Paprocką.
Rywalizowali w nim uczniowie w zawodzie cukiernik, a jego tematem przewodnim były nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. W konkursie wzięło udział 11 uczniów, a mieli 4 godziny czasu na samodzielne wykonanie dowolnego wyrobu cukierniczego ze świąteczną dekoracją. Mogli wykorzystać blaty biszkoptowe oraz marcepan, a także półprodukty cukiernicze firmy Zeelandia i czekoladowe posypki.
Wśród konkursowych wyrobów znalazły się 4 torty, 2 rolady biszkoptowe, drobne pierniki, ciastka kruche i bankietowe. Jury przyznało trzy równorzędne wyróżnienia. Otrzymały je: Dominika Wojciechowska za tort „Bałwanek” i choinkę z piernika, Honorata Malchrzycka za tort czekoladowy i Martyn Kukla za roladę czekoladową. (WJ)