W rawickim Zespole Szkół Zawodowych odbył się konkurs gastronomiczny „Podróże kulinarne”. Adresowany był dla uczniów uczących się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Celem organizowanego konkursu, którego organizatorkami były Iwona Kurzawa i Monika Świtała, było m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz propagowanie i pogłębianie znajomości tradycji kuchni europejskiej. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dwóch potraw oraz dekoracji stołu, z którego wywodziła się dana kuchnia.Uczniowie zaprezentowali kuchnie: grecką, włoską, francuską, hiszpańską oraz polską. Komisja konkursowa w składzie: dyrektor Piotr Mosiek, pedagog Anna Funka-Leciejewska oraz Magdalena Sikora przyznała następujące nagrody: I miejsce - Wiesława Dytko i Agata Banaszczak z klasy IV za prezentację kuchni włoskiej, II miejsce - Sandra Andrzejewska i Magdalena Kowalska z klasy II za prezentację kuchni hiszpańskiej, III miejsce - Weronika Jankowiak i Natalia Banaszak z klasy II za prezentację kuchni greckiej.