W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu trwa realizacja drugiego etapu projektu „Jak nie zostać bezrobotnym?”. Jest on współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
\r\nW jego ramach 30 uczniów technikum uczestniczyło w Kursie Barista (profesjonalne parzenie kawy) w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Jest to jedyna tego typu szkoła w Polsce, a jej działanie zakłada wykształcenie rzadko spotykanych profesjonalnych pracowników sektora usług gastronomicznych.
Podczas zajęć teoretycznych na kursie uczniowie poznali historię kawy, jej gatunki, odmiany oraz sposoby ich odróżniania. Dowiedzieli się jak przebiega proces produkcji kawy, a także zgłębili tajniki kultury picia oraz techniki obsługi klienta w kawiarni. Zajęcia praktyczne obejmowały metody parzenia kawy, ocenę sensoryczną, spienianie mleka oraz nalewanie i wykańczanie kawy między innymi poprzez tworzenie wzorów (malowanie na kawie) i przygotowywanie naparów warstwowych.
Kurs zakończył się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Każdy uczeń otrzymał certyfikat potwierdzający ukończenie kursu oraz przygotowanie do pracy w charakterze baristy.
\r\n(WJ)