Uczennice II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych przy Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu - Angelika Przybył, Aleksandra Sobierajska oraz Aleksandra Szczepaniak - uczestniczyły w Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2014”.
Odbył się w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Celem pokazu była prezentacja kultury i tradycji Świąt Bożego Narodzenia. W pokazie tym wzięło udział 13 delegacji ze szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski oraz delegacje z Europy (Rosja, Ukraina, Mołdawia, Kazachstan, Portugalia, Białoruś), których zadaniem było przygotowanie stoisk prezentujących tradycyjne, regionalne stoły wigilijne oraz wigilijne potrawy regionalne. W drugim dniu konkursu uczestnicy przystąpili do przygotowania potraw wigilijnych.
Uczennice z Rawicza samodzielnie przygotowały zupę grzybową, kapustę z grzybami, karpia faszerowanego, śledzie z jabłkami, deser makowo - wiśniowy oraz trufle piernikowe i ciastka makowe. Przygotowane przez uczestników konkursu potrawy były oceniane przez jury w czasie „Bufetu Regionalnego”. (WJ)