W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbyła się II edycja prezentacji „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”. Miała na celu przybliżenie zwyczajów kulinarnych krajów, których języków uczniowie uczą się w szkole.
\r\nW tym roku, uczniowie z klas drugich i trzecich technikum kształcący się w zawodach ekonomista, logistyk, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz budownictwa zaprezentowali dania kuchni belgijskiej, ukraińskiej, szwajcarskiej i kanadyjskiej. Uczniowie samodzielnie przygotowywali poszczególne dania w szkolnej pracowni gastronomicznej, a pieczę nad prawidłowym wykonaniem potraw sprawowała Monika Świtała.
Po prezentacji odbyła się degustacja potraw. Uczniowie przygotowali między innymi: gofry z bitą śmietaną i czekoladą, sałatkę liegoise, frytki z różnymi sosami, ciastka z czekoladą, kwas chlebowy, słodkie ziemniaczane krążki, kurnik, pancakes, tartę z owocami, lemoniadę, ciasto marchewkowe, naleśniki i koreczki serowe.
Nad oprawą merytoryczną czuwały nauczycielki języków obcych: Magdalena Sikora, Ewa Bierzychudek-Lis, Magdalena Nawrot, Hanna Lenartowska i Agnieszka Labijak.
\r\n(WJ)