Prezentacje kulinarne

Opublikowano:
Autor:

Prezentacje kulinarne - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbyła się II edycja prezentacji „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”. Miała na celu przybliżenie zwyczajów kulinarnych krajów, których języków uczniowie uczą się w szkole. \r\nW tym roku, uczniowie z klas drugich i trzecich technikum kształcący się w zawodach ekonomista, logistyk, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz budownictwa zaprezentowali dania kuchni belgijskiej, ukraińskiej, szwajcarskiej i kanadyjskiej. Uczniowie samodzielnie przygotowywali poszczególne dania w szkolnej pracowni gastronomicznej, a pieczę nad prawidłowym wykonaniem potraw sprawowała Monika Świtała.

Po prezentacji odbyła się degustacja potraw. Uczniowie przygotowali między innymi: gofry z bitą śmietaną i czekoladą, sałatkę liegoise, frytki z różnymi sosami, ciastka z czekoladą, kwas chlebowy, słodkie ziemniaczane krążki, kurnik, pancakes, tartę z owocami, lemoniadę, ciasto marchewkowe, naleśniki i koreczki serowe.

Nad oprawą merytoryczną czuwały nauczycielki języków obcych: Magdalena Sikora, Ewa Bierzychudek-Lis, Magdalena Nawrot, Hanna Lenartowska i Agnieszka Labijak.

\r\n(WJ)




Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE