reklama

Stowarzyszenie „Wsparcie dla Każdego” z Pakosławia u rolników. Zdobyli certyfikaty „Kiszonego Masterszefa”

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Stowarzyszenie „Wsparcie dla Każdego” z Pakosławia u rolników. Zdobyli certyfikaty „Kiszonego Masterszefa” - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
9
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
KulturaW sobotę, 3 sierpnia 2024 roku, Stowarzyszenie „Wsparcie dla Każdego” z Pakosławia zorganizowało wycieczkę do Gospodarstwa Rolnego Rodziny Sznajderów w Karnicach.
reklama

Jak wyjaśnia Elżbieta Łakoma, prezes stowarzyszenia, wycieczka odbyła się w ramach realizacji projektu poświęconego walorom zdrowotnym kiszonek. W wyjeździe wzięło udział 25 dzieci i młodzieży, w tym z niepełnosprawnościami, oraz opiekunowie z gminy Pakosław.

- Program obejmował 4 punkty: kiszenie ogórków, przygotowanie surówki z kapusty kiszonej, gry i zabawy połączone z robieniem tatuaży z kosmiczną kapustą, buraczkami i ogórkami, wędrówka na pole warzyw i ognisko z grillem - przekazała.

Kiszonkowe wyzwanie

Elżbieta Łakoma przyznała, że warsztaty kiszenia ogórków były sporym wyzwaniem dla uczestników wycieczki.

- Trzeba było je obrać, pokroić w słupki, włożyć w słoiki, dodać czosnek, koper i zalać wodą z solą. Każdy dostał kiszonki do domu z informacją, co należy robić przez kolejne dni - relacjonuje.

reklama

W przerwie między zajęciami uczestnicy zostali zaproszeni na degustację gotowych kiszonek: kapusty, ogórków, buraczków, kalafiorów, czosnku raz soków z kiszonych warzyw. Ponadto każdy mógł zabrać ze sobą jedną butelkę wybranego zakwasu.

Zróbmy surówkę

Kolejnym zadaniem było przygotowanie surówki z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką, miodem i olejem. Uczestnicy tarli na tarce jabłko i marchewkę, obierali, mieszali i siekali. Następnie zwiedzili gospodarstwo: pole kapusty, marchwi i buraczków.

- Dzieci mierzyły swoje siły, najpierw wyrywając chwasty, a potem warzywa. Na koniec musiały je przynieść z pola, zabierając ze sobą tyle, ile mogły udźwignąć i zabrać do domu - opowiada prezes stowarzyszenia.

reklama

„Kiszonkowy Masterszef”

Na zakończenie wycieczki odbyło się ognisko, na którym uczestnicy wycieczki zostali poczęstowani wiejskimi kiełbaskami, domowym chlebem na zakwasie z masłem czosnkowo-koperkowym połączonym z przygotowanymi surówkami, ogórkami kiszonymi, lemoniadą i herbatką.

- Każdy otrzymał certyfikat „Kiszonego Masterszefa” oraz piękny warzywny tatuaż. W bardzo ciekawy sposób pani prowadząca warsztaty opowiadała o walorach zdrowotnych i smakowych kiszonek - podsumowała Elżbieta Łakoma.

 

reklama
reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama