„Wiejski rarytas” z Chojna nagrodzony w Paszowicach

Opublikowano:
Autor:

„Wiejski rarytas” z Chojna nagrodzony w Paszowicach - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Wegetariańskie, z owocami, polane sosami lub skwarkami, ruskie i leniwe to tylko niektóre z propozycji pierogów, jakie można było degustować podczas V święta tej potrawy w Paszowicach (woj. dolnośląskie). \r\nPo raz trzeci w konkursie wystartowała reprezentacja gminy Pakosław. Do Paszowic z tysiącem pierogów pojechało Koło Gospodyń Wiejskich z Chojna. Uczestników święta raczyły pierogami z malinami, białym serem, mięsem mielonym, kurczakiem oraz kapustą i grzybami. Dodatkiem do nich były sosy: malinowy, truskawkowy, leśny, serowo-grzybowy i czosnkowy. W konkursie „Najlepsze pierogi w Gminie Paszowice” jury najbardziej zasmakował „Wiejski rarytas”. - Były to pierogi z farszem z mięsa mielonego i kiszonego ogórka. Polałyśmy je sosem serowym ze smażonymi boczniakami i cebulką. Za te pierogi zdobyłyśmy drugie miejsce - mówi Katarzyna Celka, przewodnicząca koła. Trzyosobowa reprezentacja Chojna brała też udział w Turnieju Lepienia Pierogów. - Musiałyśmy zrobić ciasto pierogowe, ulepić jak najszybciej i najwięcej pierogów, wykorzystując do tego 2 kilogramy ciasta - relacjonuje Katarzyna Celka. Gospodynie z Chojna w czasie 20 minut i 49 sekund zrobiły 140 pierogów. Dało im to 8. miejsce (na 11 drużyn).

(HD)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE