Uczniowie klasy IV rawickiego Zespołu Szkół Zawodowych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do czterogwiazdkowego hotelu Park Plaza we Wrocławiu.
Na początku, zastępca dyrektora hotelu do spraw gastronomii Dariusz Serwatka, przedstawił najważniejsze informacje o zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług. Następnie przedstawił strukturę organizacyjną hotelu, omówił zadania poszczególnych działów oraz działalność biznesowo-gastronomiczną. Uczniowie zapoznali się z organizacją pracy restauracji, ustawieniem bufetu śniadaniowego, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali. Omówiona została szczegółowo karta menu obowiązująca w hotelowej restauracji.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoi hotelowych o różnym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Zobaczyli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia. Pobyt w hotelu pozwolił młodzieży pogłębić wiedzę zdobytą na przedmiotach zawodowych oraz uzyskać wiele cennych wskazówek, które wykorzystają w dorosłym życiu. (WJ)