Grupa uczniów III klasy Technikum Żywienia rawickiego ZSZ, w ramach lekcji pokazowych, brała udział w zajęciach teoretyczno-praktycznych prowadzonych w języku rosyjskim. Młodzież miała się wykazać wiedzą i umiejętnościami nabytymi w czasie uczestnictwa w projekcie Kluczowe Kompetencje.
\r\nNa zajęciach obecni byli: koordynator merytoryczny kształcenia kompetencji kluczowych w zakresie języków obcych z Wrocławia - Anna Abramczyk oraz dyrekcja i kilku nauczycieli ZSZ.
Zajęcia trwały 5 godzin i odbywały się w szkolnej pracowni gastronomicznej oraz w pracowni obsługi konsumenta. Uczniowie musieli się wykazać praktyczną znajomością słownictwa w języku rosyjskim dotyczącego podstawowego wyposażenia kuchni, produktów, czynności wykonywanych podczas przygotowywania poszczególnych dań oraz zwrotów wykorzystywanych przy obsłudze klientów w restauracji.
Uczestnicy zajęć przygotowali sałatkę Olivier, bulion z grzankami, kotlety po kijowsku ze smażonymi ziemniakami i surówką, a na deser słodkie ciasteczka ziemniaczane i herbatę z konfiturami.
Pracę uczniów pod względem merytorycznym i językowym nadzorowała nauczycielka języka rosyjskiego Ewa Bierzychudek-Lis. Nad bezpieczeństwem podczas prac kulinarnych czuwały nauczycielki przedmiotów teoretyczno-praktycznych Monika Świtała oraz Iwona Kurzawa.
\r\n(WJ)