Uczniowie klasy IV technikum Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych w czterogwiazdkowym hotelu HP Plaza we Wrocławiu.
Młodzież wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych - Renatą Uźniak i Moniką Świtałą - uczestniczyła w spotkaniu z dyrektorem hotelu ds. gastronomii Dariuszem Serwatką. Podczas zajęć uczniowie poznali strukturę organizacyjną hotelu, zasady funkcjonowania poszczególnych działów, w tym szczegółowo gastronomii hotelowej. Dariusz Serwatka wyjaśniał uczniom pojęcia food cost (stosunek ceny gotowego dania do kosztów surowców), outsourcing pracowniczy (optymalizacja zatrudnienia), rynek win - stary i nowy świat. Omówił również sposób kalkulacji cen gastronomicznych oraz pokojów hotelowych. Pokazał i skomentował układ karty menu, win i alkoholi.Po części teoretycznej w restauracji hotelowej szczegółowo omówione zostały zasady organizacji bufetu śniadaniowego, nakrywania stołów do obiadu i kolacji oraz na bankiety. Młodzież obejrzała sale konferencyjne, lobby hotelowe z barem oraz pokoje typu standard, studio i apartament.