reklama

Żywe Muzeum Miodu w doborowym towarzystwie. Wielkopolska Wybrała Turystyczne Hity 2025

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Pasieka Smakulskich

Żywe Muzeum Miodu w doborowym towarzystwie. Wielkopolska Wybrała Turystyczne Hity 2025 - Zdjęcie główne

foto Pasieka Smakulskich

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaPod koniec września ogłoszono zwycięzców Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski 2025. Wśród wyróżnionych jest akcent z powiatu rawickiego - jedną z nagród odebrało Żywe Muzeum Miodu.
reklama

W Chodzieży, 29 września, zorganizowano wielkopolskie obchody Światowego Dnia Turystyki. Podczas gali ogłoszono zwycięzców Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski 2025. Była to już trzecia edycja wydarzenia, którego laureaci powalczą o prestiżowe Certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej (POT).

Wielkopolskie Turystyczne Hity 2025:

  • Złoty Produkt Turystyczny Wielkopolski 2025 i Nominacja do Złotego Certyfikatu POT: Brama Poznania
  • Najlepsze Produkty Turystyczne 2025 (Nominacje do Certyfikatu POT):
  • Festiwal Fantastyki Pyrkon
  • Zamek w Kórniku
  • Koronacja Królewska: Festiwal Kultury Słowiańskiej w Gnieźnie
  • Najlepszy Nowy Produkt Turystyczny 2025: Leszczyńska Noc Balonowa
  • Certyfikat Internautów: Festiwal Fantastyki Pyrkon

Z Pakosławia w zacnym gronie

Kapituła przyznała również dwa wyróżnienia. Jedno dla Nocy Kupały na Lednicy (Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy), a drugie dla Żywego Muzeum Miodu, które działa od ponad roku w Pakosławiu.

reklama

Piotr i Agnieszka Smakulscy, którzy są twórcami jedynego w Polsce Żywego Muzeum Miodu, przyznali, że znaleźli informację o tym, że można zgłosić się do konkursu i postanowili zaryzykować.

- Opisaliśmy naszą działalność i zgłosiliśmy się, a później dostaliśmy informację o tym, że jest gala, ale nie było informacji o zdobytym wyróżnieniu -  relacjonowali.

Do Chodzieży reprezentować muzeum pojechała Agnieszka Smakulska, która przyznała, że była w pełni zaskoczona, kiedy wyczytali pakosławskie muzeum do odebrania nagrody.

- Było wielkie zaskoczenie i taka satysfakcja. Zanim wyczytano laureatów zaprezentowano film o tych wszystkich podmiotach, które brały udział w konkursie. Oglądając go pomyślałam sobie: "Kurczę, co my tutaj robimy? To chyba nie jest nasza liga?”. I tak nagle usłyszałam o Żywym Muzeum Miodu, że otrzymaliśmy wyróżnienie i gratulacje. Była to wielka satysfakcja, że to co robimy nie tylko my czujemy, że jest fajnie, ale inni też poczuli - opowiadała Agnieszka Smakulska.

reklama

 

 

Ten smak satysfakcji

Smakulscy przyznają, że wyróżnienie jest dla nich przede wszystkim potwierdzeniem tego, że to co robią jest drogą w dobrym kierunku.

- Dodatkowo takie zwyczajne poczucie satysfakcji, chwilową radość. A w związku z tym, że jesteśmy akurat w momencie zmian, no to dało nam potwierdzenie, że to co chcemy zrobić jest dobrym pomysłem - zdradzili.

Jednak, na razie, nie uchylą więcej z tej tajemnicy. Zapowiadają jednak, że będzie coś równie unikalnego jak Żywe Muzeum Miodu.

- Rezygnujemy z części noclegów, żeby rozwijać działalność edukacyjną, bo to jest coś co nas kręci i chcielibyśmy robić i zaangażować się w to, a z czasem może całkowicie - podsumowali. 

reklama

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo