reklama
reklama

Tradycyjne polskie pączki na Tłusty Czwartek

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Tradycyjne polskie pączki na Tłusty Czwartek - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Od lat lubię gotować i eksperymentować w kuchni. Chętnie dzielę się przepisami, ale też uwielbiam serwować przygotowane potrawy moim gościom. Tym razem proponuję Wam przepis na pyszne, polskie pączki.
reklama

Po wielu latach pracy w Życiu Rawicza i Wieściach Rolniczych, przyszedł czas na kolejny krok i tak oto powstał HOTBLOG - strona, na której amatorzy sztuki kulinarnej z pewnością znajdują coś dla siebie. Coś na szybki obiad, romantyczną kolację i słodki deser. Staram się, by moje propozycje były łatwe i szybkie, bo w dzisiejszych czasach, w tym zwariowanym i pędzącym świecie warto postarać się, by choć raz dziennie usiąść całą rodziną do wspólnego stołu. Na mojej stronie znajduje się też miejsce, w którym podzielę się wrażeniami z imprez kulinarnych, na których bywam. Jest również zakładka, w której można odnaleźć przepisy od zaprzyjaźnionych osób i kół gospodyń wiejskich.

Z kulinarnym pozdrowieniem - Honorata Dmyterko

Pączki karnawałowe

składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki cukru

2 jajka

7 dag świeżych drożdży

1/2 kostki masła lub margaryny (można zamienić na 1/3 szklanki oliwy)

1 szklanka mleka

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

ok. 1 kg smalcu

marmolada lub powidła

wykonanie:

Drożdże rozpuszczam z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce, by podrosły. Mąkę przesiewam razem z solą. Jajka roztrzepuję z resztą cukru. Masło roztapiam i studzę. Do mąki dodaję rozczyn, ubite jajka i resztę ciepłego mleka. Na koniec dodaję spirytus i masło. Wyrabiam dość luźne ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk i naczynia. Odstawiam w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładam je na blat i ponownie zagniatam. Jest tak miękkie, że nie potrzeba go wałkować, tylko wystarczy rozpłaszczyć je rękami. Z placka wycinam krążki szklanką. Na jednym krążku ułożyłam po łyżeczce konfitury, przykrywam drugim krążkiem i dokładnie zlepiam brzegi. Kulki układałam luźno na posypanym mąką blacie. Odstawiam, aby pączki wyrosły. W rondlu lub frytkownicy rozpuszczam tłuszcz. W gorący wrzucam delikatnie pączki i smażę pod przykryciem ok. 1-1,5 minuty, po czym odwracam je patyczkiem i smażę kolejną minutę. Usmażone wyjmuję łyżką cedzakową i kładę na ręczniki papierowe, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe smaruję lukrem lub obtaczam w cukrze. Moja babcia obtaczała je zawsze nie w cukrze pudrze, a krysztale.


Jak zrobić pyszne pączki? Instrukcja KROK PO KROKU na HOTBLOG-u:

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama