Tegoroczna kampania buraczana według planów będzie trwała około 130 dni w obu tych wielkopolskich cukrowniach Pfeifer & Langen Polska.
Jak wynika z informacji uzyskanych od Pfeifer&Langen przebiega sprawnie i efektywnie dzięki znaczącym inwestycjom w infrastrukturę energetyczną i modernizację linii produkcyjnych.
Modernizacja zakładu i wysoka jakość buraków
W obu zakładach plantatorzy dostarczają surowiec o dobrej jakości i wysokim poziomie czystości, co jest efektem korzystnych warunków pogodowych w tym sezonie.Fabryki w Miejskiej Górce i Gostyniu wraz z pozostałymi cukrowniami Pfeifer & Langen Polska planują przetworzyć w obecnym sezonie łącznie blisko pięć milionów ton buraków cukrowych.
- W obu zakładach pracują nowoczesne elektrociepłownie gazowe. W ten sposób całkowicie wyeliminowano spalanie węgla kamiennego. Ta transformacja, odpowiadająca na wymagania współczesnych konsumentów cukru, pozwoliła zredukować emisję dwutlenku węgla o około 40 procent przy zachowaniu pełnej wydajności produkcji. Inwestycje zrealizowane podczas okresu remontowego przełożyły się na wyższą jakość i efektywność całego procesu produkcyjnego w obu lokalizacjach. Priorytetem obu zakładów pozostaje utrzymanie stabilnych parametrów produkcji przy jednoczesnej minimalizacji strat oraz obniżeniu kosztów energii i zużycia materiałów pomocniczych - czytamy w komunikacie otrzymanym od firmy.
- W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.