Tegoroczna kampania buraczana, w obu wielkopolskich cukrowniach Pfeifer & Langen Polska, według planów będzie trwała około 130 dni.
Jak wynika z informacji uzyskanych od Pfeifer&Langen, przebiega sprawnie i efektywnie dzięki znaczącym inwestycjom w infrastrukturę energetyczną i modernizację linii produkcyjnych.
Modernizacja zakładu i wysoka jakość buraków
W obu zakładach plantatorzy dostarczają surowiec o dobrej jakości i wysokim poziomie czystości, co jest efektem korzystnych warunków pogodowych w tym sezonie.Fabryki w Miejskiej Górce i Gostyniu, wraz z pozostałymi cukrowniami Pfeifer & Langen Polska, planują przetworzyć w obecnym sezonie łącznie blisko pięć milionów ton buraków cukrowych.
- W obu zakładach pracują nowoczesne elektrociepłownie gazowe. W ten sposób całkowicie wyeliminowano spalanie węgla kamiennego. Ta transformacja, odpowiadająca na wymagania współczesnych konsumentów cukru, pozwoliła zredukować emisję dwutlenku węgla o około 40 procent przy zachowaniu pełnej wydajności produkcji. Inwestycje zrealizowane podczas okresu remontowego przełożyły się na wyższą jakość i efektywność całego procesu produkcyjnego w obu lokalizacjach. Priorytetem obu zakładów pozostaje utrzymanie stabilnych parametrów produkcji przy jednoczesnej minimalizacji strat oraz obniżeniu kosztów energii i zużycia materiałów pomocniczych - czytamy w komunikacie otrzymanym od firmy.
- w Środzie Wlkp.,
- Gostyniu,
- Miejskiej Górce,
- Glinojecku.