reklama

Trwa kampania buraczana w Cukrowni Miejska Górka. W tym roku jest wyjątkowa

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Pfeifer&Langen

Trwa kampania buraczana w Cukrowni Miejska Górka. W tym roku jest wyjątkowa - Zdjęcie główne

foto Pfeifer&Langen

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RolnictwoTegoroczna kampania buraczana w zakładach Pfeifer & Langen Polska w Gostyniu i Miejskiej Górce to historyczny moment. Po raz pierwszy w historii cała produkcja prowadzona jest na gazie ziemnym, co pozwoli na 40-procentową redukcję emisji dwutlenku węgla.
reklama

Tegoroczna kampania buraczana według planów będzie trwała około 130 dni w obu tych wielkopolskich cukrowniach Pfeifer & Langen Polska.

Jak wynika z informacji uzyskanych od Pfeifer&Langen przebiega sprawnie i efektywnie dzięki znaczącym inwestycjom w infrastrukturę energetyczną i modernizację linii produkcyjnych.

 

Modernizacja zakładu i wysoka jakość buraków

W obu zakładach plantatorzy dostarczają surowiec o dobrej jakości i wysokim poziomie czystości, co jest efektem korzystnych warunków pogodowych w tym sezonie.

Fabryki w Miejskiej Górce i Gostyniu wraz z pozostałymi cukrowniami Pfeifer & Langen Polska planują przetworzyć w obecnym sezonie łącznie blisko pięć milionów ton buraków cukrowych.

reklama

 

- W obu zakładach pracują nowoczesne elektrociepłownie gazowe. W ten sposób całkowicie wyeliminowano spalanie węgla kamiennego. Ta transformacja, odpowiadająca na wymagania współczesnych konsumentów cukru, pozwoliła zredukować emisję dwutlenku węgla o około 40 procent przy zachowaniu pełnej wydajności produkcji. Inwestycje zrealizowane podczas okresu remontowego przełożyły się na wyższą jakość i efektywność całego procesu produkcyjnego w obu lokalizacjach. Priorytetem obu zakładów pozostaje utrzymanie stabilnych parametrów produkcji przy jednoczesnej minimalizacji strat oraz obniżeniu kosztów energii i zużycia materiałów pomocniczych - czytamy w komunikacie otrzymanym od firmy.

 
  • W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.
 

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama
logo