W tym roku po raz trzeci Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zorganizowała konkurs "Skarby wielkopolskiej spiżarni". W jego formule przewidziano dwa etapy. Pierwszy odbył się w każdym powiecie województwa wielkopolskiego, a zdobywcy pierwszego miejsca w każdym z nich przeszli do etapu wojewódzkiego.
Suszone pomidory z Szymonek
Zadaniem konkursowym było przygotowanie charakterystycznego dla regionu przetworu z polskich owoców lub warzyw wraz z opisem receptury. KGW mogły zgłosić jedną propozycję. Tegorocznym zwycięzcą na szczeblu powiatowym konkursu zostały suszone pomidory przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szymonkach. Produkt pań z Szymonek reprezentował powiat rawicki na szczeblu wojewódzkim konkursu, który odbył się w Marszewie 1 października 2023 roku.
Nie na podium, ale zadowolone
W etapie wojewódzkim brało udział 28 kół. Konkurencja była ogromna. Naszym reprezentantkom niestety nie udało się zająć miejsca na podium, ale nie żałują.
- Dużo osób odwiedzało targi, chętnie częstowali się daniami przygotowanymi przez KGW. Oferta była bardzo szeroka. Podpatrzyłyśmy co można przyrządzić, jakie cuda z owoców i warzy czy mięsa. Wymieniłyśmy spostrzeżenia z innymi uczestnikami konkursu. Edyta Mieczkowska udzieliła wywiadu, w którym opowiedziała o naszej wiosce Szymonki oraz o naszej działalności - relacjonuje Joanna Kuźnia-Jankowska, członkini KGW Szymonki.
Dodała, że oprócz suszonych pomidorów do Marszewa zabrały deserki, ciasta upieczone przez KGW, chleb z metra z gzikiem i jadalnymi kwiatami nasturcji oraz pizzę z suszonymi pomidorami. Miały także przygotowane weki ze swojską kiełbasą, galatem oraz smalcem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.