reklama

Ptasia grypa w gminie Rawicz. Wyznaczono strefy: zapowietrzoną i zagrożoną

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Archiwum

Ptasia grypa w gminie Rawicz. Wyznaczono strefy: zapowietrzoną i zagrożoną - Zdjęcie główne

foto Archiwum

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

RolnictwoZgodnie z zapowiedziami Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu, wojewoda wielkopolska wydała rozporządzenie związane z pojawieniem się w gminie Rawicz ogniska ptasiej grypy. W dokumencie określono miejscowości zakwalifikowane do obszaru zapowietrzonego i zagrożonego. Wskazano także nakazy i zakazy obowiązujące w obu strefach.
reklama

W minione święta wielkanocne do opinii publicznej dotarła informacja, że w jednej z komercyjnych ferm kur niosek w gminie Rawicz potwierdzono obecność wirusa ptasiej grypy (H5N1). Trwa utylizacja zakażonych kur oraz dezynfekcja zakładu. Jedną z konsekwencji wykrycia wysoce zjadliwego wirusa jest wyznaczenie obszarów zapowietrzonego i zagrożonego oraz wskazanie zasad obowiązujących hodowców.

 

Ptasia grypa w gminie Rawicz - obszar zapowietrzony

W rozporządzeniu wskazano, że do obszaru zapowietrzonego zaliczają się miejscowości:

  • w gminie Rawicz: Żołędnica, Sarnówka, Łaszczyn, Konarzewo, Izbice, Dąbrówka, Żylice, Sierakowo, Rawicz, Szymanowo, Kowaliki;

  • w gminie Miejska Górka: Zakrzewo.
Na obszarze zapowietrzonym nakazuje się:

reklama

  • utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub w innym zamkniętym miejscu w gospodarstwie;

  • niezwłoczne usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków z terenu gospodarstwa, poprzez ich przetworzenie w zakładzie zatwierdzonym do tego celu;

  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;

  •  stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób;

  •  posiadaczowi zwierząt prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących, z wyłączeniem pomieszczeń mieszkańców gospodarstwa;

  •  przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami oraz dzikimi ptakami oraz ich odchodami;
Na obszarze zapowietrzonym zakazuje się:

reklama

  • wyprowadzania z gospodarstwa i wprowadzania do niego drobiu lub innych ptaków bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;

  • przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, jaj wylęgowych oraz konsumpcyjnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • transportu mięsa drobiowego z zakładów zlokalizowanych na obszarze zapowietrzonym bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;
  • utrzymywania drobiu na wolnym powietrzu, chyba że: drób jest chroniony przed kontaktem z dzikim ptactwem za pomocą sieci, dachów, poziomych tkanin lub innych odpowiednich środków zapobiegających temu kontaktowi; lub drób jest karmiony i pojony w zamkniętym pomieszczeniu lub w miejscu osłoniętym, które w dostateczny sposób uniemożliwia dostęp dzikiego ptactwa i tym samym zapobiega kontaktowi dzikiego ptactwa z pokarmem lub wodą przeznaczonymi dla drobiu;

- Środki określone w ust. 1 i 2 stosuje się co najmniej przez 21 dni, licząc od dnia zakończenia wstępnego czyszczenia i odkażania ogniska - czytamy w rozporządzeniu. 

reklama

 

 

Ptasia grypa w gminie Rawicz - obszar zagrożony

Obszar zagrożony obejmuje więcej miejscowości i wykracza poza powiat rawicki, obejmując obostrzeniami także część powiatu gostyńskiego. Na liście miejscowości objętych tym obszraem znajduj się:

  • w gminie Rawicz: Załęcze, Masłowo, Warszewko, Kąty, Dębno Polskie, Wydawy, Zielona Wieś, Sikorzyn, Stwolno, Zawady, Ugoda, Słupia Kapitulna, Folwark, Krasnolipki;

  • w gminie Pakosław: Chojno, Podborowo, Niedźwiadki, Kubeczki, Dębionka;

  • w gminie Miejska Górka: Karolinki, Niemarzyn, Dąbrowa, Miejska Górka, Sobiałkowo, Konary, Rzyczkowo, Gostkowo, Rozstępniewo, Roszkowo, Roszkówko;

  • w gminie Bojanowo: Sowiny, Kawcze, Gierłachowo, Golinka, Golina Wielka, Wydartowo Pierwsze, Wydartowo Drugie, Pakówka, Trzebosz, Czechnów, Sułów Mały, Gołaszyn, Bojanowo, Szemzdrowo;

  • w powiecie gostyńskim, w gminie Poniec: Sarbinowo, Szurkowo;

  • w powiecie gostyńskim, w gminie Krobia: Przyborowo, Niepart.
Na obszarze zagrożonym nakazuje się: 

reklama

  • niezwłoczne usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków, poprzez ich przetworzenie lub unieszkodliwienie, w zakładzie zatwierdzonym do tego celu;

  • niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;

  • stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób;

  • przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami oraz dzikimi ptakami oraz ich odchodami.
Na obszarze zagrożonym zakazuje się:

  • wprowadzania i wyprowadzania z gospodarstwa gdzie jest utrzymywany drób, drobiu lub innych ptaków utrzymywanych w gospodarstwie, bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;

  • przemieszczania i transportu drobiu lub innych ptaków, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, jaj wylęgowych oraz konsumpcyjnych bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • transportu mięsa drobiowego z zakładów zlokalizowanych na obszarze zagrożonym bez zgody właściwego powiatowego lekarza weterynarii;

  • utrzymywania drobiu na wolnym powietrzu, chyba że: drób jest chroniony przed kontaktem z dzikim ptactwem za pomocą sieci, dachów, poziomych tkanin lub innych odpowiednich środków zapobiegających temu kontaktowi; lub drób jest karmiony i pojony w zamkniętym pomieszczeniu lub w miejscu osłoniętym, które w dostateczny sposób uniemożliwia dostęp dzikiego ptactwa i tym samym zapobiega kontaktowi dzikiego ptactwa z pokarmem lub wodą przeznaczonymi dla drobiu.
 

 

Ptasia grypa w gminie Rawicz - wspólne zalecenia

Na obszarach zapowietrzonym i zagrożonym wprowadzono także szereg wspólnych dla obu nakazów i zakazów. Są to m.in.:

  • czas między wstawieniami drobiu wydłuża się do upływu 14 dni, a wstawienie drobiu jest możliwe po przeprowadzeniu dodatkowej urzędowej kontroli dezynfekcji,

  • w przypadku potwierdzenia kolejnego ogniska obszar zagrożony obejmuje promień minimum 12 km,

  • wprowadza się obowiązkową weryfikację i zatwierdzenie planu bioasekuracji gospodarstwa utrzymującego drób przez lekarza weterynarii sprawującego opiekę lekarsko - weterynaryjną nad drobiem ze szczególnym uwzględnieniem aktualnej sytuacji epizootycznej na poziomie powiatu,

  • wprowadza się obowiązek cotygodniowego monitoringu w obszarach objętych ograniczeniami - stanu zdrowia drobiu i próbkobrania przez lekarza weterynarii opiekującego się drobiem i w porozumieniu z właściwym miejscowo powiatowym lekarzem weterynarii,

  • w stosunku do ferm, na których wystąpiły ogniska minimalna przerwa w produkcji wynosi 40 dni od dezynfekcji ostatecznej. Dopuszczenie do produkcji może nastąpić po dokonaniu przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii weryfikacji badań czystościowych potwierdzających nieobecność wirusa HPAI, po zasiedleniu zwierzętami wskaźnikowymi i wyłącznym utrzymywaniu ich przez 21 dni,

  • jako element bioasekuracji na obszarach zagrożonych przy załadunku drobiu wprowadza się obowiązek organizacji indywidualnie wskazanych osób do wyłapywania ww. zwierząt oraz stworzenie przez zakłady harmonogramów i stref/obszarów działania/pracy tych grup - według zasady „cały kurnik pełny - cały kurnik pusty”,

  • pracownicy zakładów ferm muszą być dedykowani tylko do jednej fermy z zakazem pracy, a nawet przemieszczania się incydentalnego na inne obiekty. Fermy wprowadzają wykaz personelu ferm wraz z oświadczeniami personelu o braku kontaktu z drobiem i dzikim ptactwem wolnożyjącym poza miejscem pracy oraz posiadaniu wiedzy o zakazie kontaktu ze zwłokami drobiu i dzikiego ptactwa wolnożyjącego przez 72 godziny przed przystąpieniem do pracy,

  • wprowadza się wymóg każdorazowej dezynfekcji pojazdów dostarczających pasze do gospodarstwa lub odbierających uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego z gospodarstwa.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo