Główna
Najnowsze
Logowanie
[WR] Nieoprocentowane pożyczki dla producentów świń na obszarze ASF.
[WR] „Rolnicy drugiej kategorii”.
[WR] Rodzinne gospodarstwo Wojciechowskich
ASF zbiera żniwo
[WR] Szybsza pomoc dla producentów trzody chlewnej
[WR] POL-PIG: ASF wykańcza producentów trzody chlewnej
Hodowcy świń mają na to kilka dni Rolnik utrzymujący świnie, który będzie chciał przemieszczać zwierzęta poza strefy ASF, będzie musiał do 1 listopada posiadać plan bezpieczeństwa biologicznego. (...)
Co się dzieje z prosiętami? Coraz więcej terenów w kraju jest w strefie czerwonej, a więc trzeciej, najbardziej restrykcyjnej, z ograniczeniami - mówi w rozmowie dla "Wieści Rolniczych" Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej (...)
[WR] Utrzymuje 1.999 świń, obawia się ASF-u - Żeby nasze świnki miały dobrze, miały wygodę i żeby spełniać warunki dobrostanu - mówi Marek Muzalewski, podkreślając znaczenie bioasekuracji w produkcji trzody chlewnej. (...)
To ważne w każdym gospodarstwie! Nawet drobne zaniechanie może kosztować rolnika, producenta trzody chlewnej utratę dochodów. (...)
Uprawa i hodowla - całą rodziną! Bogusław Śmieszek prowadzi gospodarstwo w miejscowości Lnisno, w powiecie skierniewickim. - Istnieje już od bardzo dawna - położone jest na terenie tzw. Księstwa Łowickiego. Opowiadał mi o tym dziadek. Gospodarzami zawsze byli chłopi - mówi rolnik. (...)
[WR] Rocznie sprzedają 3500 tuczników Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Rolnicy uzyskują prosięta od 120 macior. W tej chwili przychówek prosiąt i warchlaków liczy 600 sztuk. (...)
[WR] "Mówiłem, że będę dużym hodowcą" Iwona i Błażej Kopczyńscy prowadzą gospodarstwo w miejscowości Bobrownickie Pole, w województwie kujawsko-pomorskim. Małżeństwo znajduje też czas na podróże - byli już m.in. w Meksyku,na Kubie i na Zanzibarze. (...)
Niskie ceny żywca wieprzowego Sytuacja na rynku żywca wieprzowego jest trudna. Hodowcy martwią się, co będzie dalej. Do utrzymywania produkcji zniechęca ich niska cena. Do tego dochodzi wzrost ilości importowanego mięsa. (...)