Śniadanie to pierwszy posiłek dnia. W zależności od kraju - składa się ono z różnych potraw - od lekkich i prostych, po sycące i skomplikowane. Jest ono uważane przez dietetyków za najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu posiłek.
Jak podają statystyki aż 15% Polaków śniadania nie je w ogóle i niestety coraz częściej dotyczy to uczniów i studentów.
Od kilku lat w śniadaniowym menu zaczęły pojawiać się produkty pełnoziarniste, m.in. płatki lub muesli zbożowe. Niestety nadal gros osób pracujących wychodzi z domu bez śniadania i spożywa je dopiero w miejscu pracy.
Pierwszy posiłek ma też duże znaczenie dla zdrowia.
Specjaliści, na czele z dietetykami uważają, że nasze organizmy potrzebuje od rana zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. To, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy, decyduje o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia. Śniadanie wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne, a także poprawia pamięć.
Śniadanie powinno być właściwie zbilansowane.
Przede wszystkim poranny posiłek powinien być urozmaicony i zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Do śniadania powinno się włączać, m.in. produkty zbożowe i mleczne, wędliny, ryby, jaja, warzywa i owoce.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.