Reklama

Budynek przy ul. Buszy w Rawiczu przeszedł metamorfozę

Opublikowano: wt, 29 mar 2022 18:00
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Kto pamięta, jak niegdyś wyglądał budynek gminny przy ul. Buszy 5 w Rawiczu, ten zdziwi się, gdy wkrótce odwiedzi go ponownie. Obiekt nie tylko przeszedł metamorfozę, ale pełnić też będzie nowe funkcje.

Przebudowa budynku przy ul. Buszy 5 w Rawiczu, w którym siedzibę miały głównie organizacje pozarządowe, zaczęła się w sierpniu minionego roku. Choć obiekt z zewnątrz - na razie - niewiele się zmienił, w środku przeszedł prawdziwą metamorfozę. Nie ma śladu po ciasnych korytarzach i niewielkich biurach. Zniknęła zapadająca się klatka schodowa. Wnętrza budynku robią wrażenie dużo większego niż wcześniej. Jak zapewnia wykonawca - firma Rawbud - wewnątrz roboty są niemal na finiszu. W kwietniu zmiany będą widoczne także na zewnątrz. Rozpoczną się prace związane z elewacją. Kolor diametralnie się nie zmieni. Nadal będzie miał jasną, piaskową barwę z białymi wstawkami.

- Sądzimy, że w maju firma będzie mogła zakończyć prace, bo już w kolejnym miesiącu ruszają roboty związane z elewacją i zagospodarowaniem terenu dookoła budynku oraz montażem podjazdu dla osób niepełnosprawnch - przekazuje wiceburmistrz Paweł Szybaj.

Dalsza część artykułu pod filmem↓

Budynek przy Buszy w Rawiczu będzie miejscem aktywności seniorów

W obiekcie, którego przebudowa pochłonie blisko 6 mln zł, będzie mieścić się Dzienny Dom Pomocy Społecznej z salą rehabilitacyjną, przebieralnią i łazienką, pracownią rękodzielniczą, świetlicą z pracownią kuchenną, pracownią komputerową oraz salą do spotkań indywidualnych (obecnie placówka ma siedzibę w budynku Centrum Usług Społecznych przy ul. Grota Roweckiego).

Piętro budynku zajmować będą pomieszczenia wielofunkcyjne dla organizacji pozarządowych, punkt aktywnego seniora, Centrum Wsparcia Ekonomii Społecznej, pomieszczenie do odpoczynku z biblioteką, sala doświadczania światła i biofeedback (metoda terapii) oraz węzeł sanitarny.

Z mieszkaniami chronionymi na poddaszu

Na piętrze znajdą się również dwa mieszkania wspomagane i jedno studio. Poddasze także zostało zaadaptowane na tego typu mieszkania. Znajduje się tam też pomieszczenie wspólne dla mieszkańców - z aneksem kuchennym i małą pralnią.

- Brakowało nam miejsca, w którym można zlokalizować wszystkie organizacje pożytku publicznego i stowarzyszenia - głównie te działające na rzecz seniorów. Wreszcie będzie. Cieszymy się też z przeprowadzki Dziennego Domu Pomocy Społecznej, bo to jest dużo lepsza lokalizacja. Seniorzy skarżyli się, że przy Grota Roweckiego mają daleko - podkreśla wiceburmistrz Paweł Szybaj. - Teraz dodatkowo będą mogli skorzystać z położonej w sąsiedztwie multibliblioteki, zielonego dziedzińca, a także plant.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE