reklama
reklama

Co gospodynie polecają na Wielkanoc? Zobaczcie sprawdzone przepisy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne potrawy lub nie będziecie mieli wiele czasu, by je przygotować? Podajemy sprawdzone przepisy.
reklama

Na wielkanocnym jarmarku w Miejskiej Górce nie zabrakło propozycji dań, których szykowanie nie wymaga wiele czasu czy wyjątkowych zdolności kulinarnych. Przygotowanie poniższych potraw czy wypieków, jak zapewniają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Miejska Górka, nie jest skomplikowane, a smakują wyśmienicie. 

Jajka w galarecie z szynką - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Konarach

5 jajek ugotowanych na twardo

2 litry rosołu

żelatyna w ilości potrzebnej na 2 litr płynu

100 g szynki wędzonej, parzonej lub gotowane

sól i pieprz do smaku

Jajka obrać i przekroić na pół. Rosół zagotować, doprawić i wsypać żelatynę. Dobrze ją rozpuścić i   przestudzić. Szynkę pokroić w kostkę lub paski - wg uznania. Do pojemników wlać 2 łyżki wywaru z żelatyną. Wstawić do lodówki do stężenia. Na to ułożyć jajka, zalać je do 1/2 wysokości i znów schłodzić aż zastygnie. Następnie ułożyć wędlinę, zalać pozostałą częścią wywaru i wstawić do lodówki. Dowolnie udekorować.

Babka parzona - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie

1 masło roślinne

1 szklanka cukru

6 żółtek

6 białek

1 szklanka mąki

1 szklanka kartoflanki

2 łyżeczki proszku do pieczenie

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypywać mąkę i proszek. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Przygotować garnek z gotującą się wodą. Włożyć formę. Gotować 1 godzinę i 20 minut.

Zebra - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie

5 jaj

2,5 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka gorącej wody

1 szklanka oleju

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki kako

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wodę, olej, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie część. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Wylewać na przemian do formy. Piec około 50 minut w 180 stopni.

Pasztet bez pieczenia - poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Dłoni

1 kg wątróbki drobiowej

1 kg filetów drobiowych

pieprz, czosnek, sól, czosnkowa, majeranek

3/4 szklanki wywaru

3/4 szklanki wina czerwonego

przyprawa do mięs

masło, cebula

Cebulę pokroić, usmażyć na maśle, dodać kurczaka i podsmażoną wątróbkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać przyprawy. Dolać wino i smażyć aż wyparuje. Zmiksować blenderem, wymieszać. Włożyć do formy wyłożonej pergaminem. Schować do lodówki na 24 godziny.

Babka majonezowa - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie

4 jajka

1 szklanka cukru

1/2 słoika majonezu

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki olejku śmietankowego

Jajka ubić jak na biszkopt, dodać majonez, a następnie mąkę i olejek. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 55 minut.

Jajka faszerowane tuńczykiem - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie

15 jajek

puszka tuńczyka w oleju

majonez

koperek

sól, pieprz

Ugotowane jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Tuńczyka odcedzić, dodać żółtka, majonexz, koperek, wszystko wymieszać doprawić solą, pieprzem i można faszerować jajka

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama