Na wielkanocnym jarmarku w Miejskiej Górce nie zabrakło propozycji dań, których szykowanie nie wymaga wiele czasu czy wyjątkowych zdolności kulinarnych. Przygotowanie poniższych potraw czy wypieków, jak zapewniają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Miejska Górka, nie jest skomplikowane, a smakują wyśmienicie.
Jajka w galarecie z szynką - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Konarach
5 jajek ugotowanych na twardo
2 litry rosołu
żelatyna w ilości potrzebnej na 2 litr płynu
100 g szynki wędzonej, parzonej lub gotowane
sól i pieprz do smaku
Jajka obrać i przekroić na pół. Rosół zagotować, doprawić i wsypać żelatynę. Dobrze ją rozpuścić i przestudzić. Szynkę pokroić w kostkę lub paski - wg uznania. Do pojemników wlać 2 łyżki wywaru z żelatyną. Wstawić do lodówki do stężenia. Na to ułożyć jajka, zalać je do 1/2 wysokości i znów schłodzić aż zastygnie. Następnie ułożyć wędlinę, zalać pozostałą częścią wywaru i wstawić do lodówki. Dowolnie udekorować.
Babka parzona - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie
1 masło roślinne
1 szklanka cukru
6 żółtek
6 białek
1 szklanka mąki
1 szklanka kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenie
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypywać mąkę i proszek. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Przygotować garnek z gotującą się wodą. Włożyć formę. Gotować 1 godzinę i 20 minut.
Zebra - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie
5 jaj
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gorącej wody
1 szklanka oleju
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kako
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wodę, olej, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie część. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Wylewać na przemian do formy. Piec około 50 minut w 180 stopni.
Pasztet bez pieczenia - poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Dłoni
1 kg wątróbki drobiowej
1 kg filetów drobiowych
pieprz, czosnek, sól, czosnkowa, majeranek
3/4 szklanki wywaru
3/4 szklanki wina czerwonego
przyprawa do mięs
masło, cebula
Cebulę pokroić, usmażyć na maśle, dodać kurczaka i podsmażoną wątróbkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać przyprawy. Dolać wino i smażyć aż wyparuje. Zmiksować blenderem, wymieszać. Włożyć do formy wyłożonej pergaminem. Schować do lodówki na 24 godziny.
Babka majonezowa - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 słoika majonezu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki olejku śmietankowego
Jajka ubić jak na biszkopt, dodać majonez, a następnie mąkę i olejek. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 55 minut.
Jajka faszerowane tuńczykiem - poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Zakrzewie
15 jajek
puszka tuńczyka w oleju
majonez
koperek
sól, pieprz
Ugotowane jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Tuńczyka odcedzić, dodać żółtka, majonexz, koperek, wszystko wymieszać doprawić solą, pieprzem i można faszerować jajka
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.