Zainteresowanie rogalami w rawickich cukierniach jest już wyraźnie widoczne. Mieszkańcy mają szeroki wybór: dostępne są tradycyjne i certyfikowane rogale świętomarcińskie, ale także wypieki inspirowane oryginałem oraz te, które luźno nawiązują do tego popularnego motywu.
Legenda rogali świętomarcińskich
Wszyscy Wielkopolanie znają rogale świętomarcińskie, ale czy wiemy skąd się one wzięły i rozpowszechniły w całej Wielkopolsce? Otóż rogale wywodzą się z Poznania. Jak czytamy na oficjalnej stornie miasta - tradycja rogali świętomarcińskich sięga 1891 roku i ma korzenie charytatywne. Przed dniem św. Marcina (11 listopada) proboszcz poznańskiej parafii, ks. Jan Lewicki, wezwał wiernych do pomocy ubogim. Na jego apel odpowiedział cukiernik Józef Melzer, który jako pierwszy upiekł i przyniósł przed kościół blachy rogali, aby nakarmić potrzebujących.Zwyczaj ten szybko się przyjął: zamożni kupowali rogale, wspierając tym samym biednych, którzy otrzymywali je za darmo. Tradycję, przejętą w 1901 roku przez Stowarzyszenie Cukierników, ocalili od zapomnienia Franciszek Rączyński (po I wojnie światowej) oraz Zygmunt Wasiński (po II wojnie światowej). Dzięki nim ten słodki symbol Poznania przetrwał do dziś, a 11 listopada mieszkańcy miasta, i całej Wielkopolski konsumują kilkaset ton rogali.
Tradycyjny rogal świętomarciński z certyfikatem
Aby cukiernia mogła oferować produkt pod nazwą „rogale świętomarcińskie”, niezbędne jest uzyskanie certyfikatu Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Jest to podyktowane faktem, że od 30 października 2008 roku nazwa ta jest chroniona w Unii Europejskiej, widniejąc w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych.Certyfikat szczegółowo określa nie tylko sposób przygotowania, ale i skład: rogal musi być wykonany z ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny. Nadzienie musi zawierać biały mak z cukrem, masę jajeczną, okruchy ciasta biszkoptowego, margarynę, orzechy, rodzynki oraz kandyzowane owoce (np. czereśnie, gruszki lub skórkę pomarańczową) i aromat migdałowy. Kapituła precyzuje również kształt (podkowa), sposób nakładania masy (między warstwami ciasta) oraz dekorację (pomada i orzechy). Waga gotowego rogala musi mieścić się w przedziale 150 do 250 g.
Gdzie w Rawiczu kupimy rogale świętomarcińskie?
W powiecie rawickim wyroby z certyfikatem autentyczności oferują trzy firmy, w tym jedna rodzima - Zakład Cukierniczy "JOKER" z Miejskiej Górki. Ponadto, rogale świętomarcińskie znajdziemy w Piekarni - Cukierni "Kurasiak" z Kościana oraz Piekarni "Czwojda" z Krotoszyna.
Ile kosztują rogale w Rawiczu?
Wybór ulubionego rogala to często kwestia smaku i lojalności wobec danego producenta, ale dla wielu konsumentów decydującym czynnikiem jest cena. Obecnie w rawickich piekarniach widełki cenowe za kilogram przysmaku to 55 zł -72,50 zł. Zaskakująca jest zmiana w stosunku do zeszłego roku: choć najtańsze rogale podrożały o 8 zł, to najdroższe... potaniały! W 2024 r. najwięcej za rogale trzeba było zapłacić 79,90 zł/kg.Kiedy kupujemy na sztuki, za certyfikowany oryginał płacimy ok. 14-18 zł, a za inspirację - 8-10 zł. W obu przypadkach oznacza to podwyżkę rzędu 2-3 zł w porównaniu do cen z zeszłego roku.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.