reklama

"Fajne Babki" i starosta przygotowali kiszoną kapustę

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

"Fajne Babki" i starosta przygotowali kiszoną kapustę - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
15
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościHazy słyną z tego, że kultywują stare, domowe tradycje. Świetnie to wychodzi Kołu Gospodyń Wiejskich z Zawad. Wykonują pyszne domowe przetwory, nalewki, drą pierze i kiszą kapustę.
reklama

Pracowicie spędziły wczorajszy (18 października 2023 r.) wieczór gospodynie z KGW "Fajne Babki" w Zawadach. Z pomocą starosty Adama Sperzyńskiego przygotowały tradycyjną kapustę kiszoną.
 
Zakiszono 150 kg kapusty dodając do niej 15 kg marchewki i 4 kg soli.
 
- Według starych obyczajów i przesądów, które przekazały nam nasze seniorki, kapusta musi być zakiszona do końca października. Później już jest na to za zimno i się tak dobrze nie ukisi - zaznacza Karolina Maćkowiak, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich "Fajne Babki".
 
Dodaje, że kapusta cieszyła się w minionym roku dużym powodzeniem, więc w tym roku pewnie będzie podobnie. Przy okazji kiszenia kapusty prowadzono także prace związane z promocją słynnej hazackiej konfitury. Przygotowano ją w sierpniu - również z pomocą starosty.  Słoiczki, w których będzie ją można nabyć zostały odpowiednio udekorowane i oznaczone.
 
- Mamy stałych klientów, którzy już o nią dopytują, jak zresztą o cały asortyment przetworów hazackich - mówi Karolina Maćkowiak.
 
Wyroby gospodyń pojawią się na rawickim jarmarku bożonarodzeniowym.
 

reklama
reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama