WiadomościHazy słyną z tego, że kultywują stare, domowe tradycje. Świetnie to wychodzi Kołu Gospodyń Wiejskich z Zawad. Wykonują pyszne domowe przetwory, nalewki, drą pierze i kiszą kapustę.
Pracowicie spędziły wczorajszy (18 października 2023 r.) wieczór gospodynie z KGW "Fajne Babki" w Zawadach. Z pomocą starosty Adama Sperzyńskiego przygotowały tradycyjną kapustę kiszoną.
Zakiszono 150 kg kapusty dodając do niej 15 kg marchewki i 4 kg soli.
- Według starych obyczajów i przesądów, które przekazały nam nasze seniorki, kapusta musi być zakiszona do końca października. Później już jest na to za zimno i się tak dobrze nie ukisi - zaznacza Karolina Maćkowiak, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich "Fajne Babki".
Dodaje, że kapusta cieszyła się w minionym roku dużym powodzeniem, więc w tym roku pewnie będzie podobnie. Przy okazji kiszenia kapusty prowadzono także prace związane z promocją słynnej hazackiej konfitury. Przygotowano ją w sierpniu - również z pomocą starosty. Słoiczki, w których będzie ją można nabyć zostały odpowiednio udekorowane i oznaczone.
- Mamy stałych klientów, którzy już o nią dopytują, jak zresztą o cały asortyment przetworów hazackich - mówi Karolina Maćkowiak.
Wyroby gospodyń pojawią się na rawickim jarmarku bożonarodzeniowym.