Jest prosty, lokalny sposób na zadbanie o to, by każda potrawa znalazła swojego smakosza: jadłodzielnia. W Rawiczu działa od kilku lat. Jest zlokalizowana przy zmodernizowanym obiekcie przy ul. Buszy 5. Opiekuje się nią Zespół Caritas działający przy kościele pw. św. Andrzeja Boboli.
Czym jest jadłodzielnia?
Jadłodzielnia to ogólnodostępny punkt, często w formie lodówki i szafki, służący do nieodpłatnej wymiany żywności. Działa 24 godziny na dobę i jest żywym symbolem idei foodsharingu – dzielenia się jedzeniem. Zamiast wyrzucać nadmiar, po prostu zostawiasz go w bezpiecznym, przeznaczonym do tego miejscu, aby inni mogli się nim poczęstować.
Co można zostawić w jadłodzielni?
- produkty, które sami byśmy zjedli,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
- rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery,
- jogurty,
- twarogi.
Aby chronić zdrowie obdarowanych, w jadłodzielni obowiązuje kilka ścisłych reguł, zwłaszcza w kontekście świątecznych potraw, które często zawierają składniki szybko psujące się. W jadłodzielni nie zostawiamy:
- potraw z surowym jajkiem/majonezem: (np. sałatki jarzynowe, domowe majonezy, kremy) – ze względu na ryzyko szybkiego rozwoju bakterii,
- surowego mięsa i podrobów,
- żywności, która była poza lodówką zbyt długo (powyżej 30 minut),
- produktów z oznakami psucia się, wydętymi wieczkami lub nietypowym zapachem/kolorem,
- napoczętych/częściowo zjedzonych dań.