Kamil Kowalski z Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu wygrał konkurs kulinarny „Festiwal smaku - Młode talenty”, organizowany przez Pałac w Pakosławiu.
Reprezentanci szkół z Rawicza, Jutrosina i Krotoszyna mieli za zadanie przygotować przystawkę wegetariańską, danie główne z wykorzystaniem mięsa wieprzowego lub drobiowego oraz deser z wykorzystaniem, m.in. wanilii. Czteroosobowe jury pod przewodnictwem dyrektor pałacu Aurelii Sawarzyńskiej mogło przyznać maksymalnie 130 punktów. Na stole nie zabrakło również potrawy z wykorzystaniem regionalnego produktu - pakosławskich szparagów kiszonych. W kuchni przygotowanie dań obserwował jeden z szefów kuchni - Piotr Ostrowski. Drugi - Dariusz Pietrzyk miał okazje je degustować. Wszyscy uczestnicy otrzymali książkę Michela Morana „Doradca smaku” z osobistą dedykacją autora.
(HD)