Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy jednej partii jaj marki KOKO z chowu ściółkowego.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - przestrzega GIS.
Salmonella na skorupkach jaj. Sprawdź, czy nie masz ich w domu
GIS podał, że chodzi o KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M. Na skorupkach mają oznaczenie: 2PL02181302 K-2.Szczegóły dotyczące produktu:
- Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
- Kod kreskowy: 5 903427 303134
- Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o., w ramach przyjętego systemu HACPP, zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych - wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.