Reklama

Reklama

Mają ugruntowaną pozycję na rawickim rynku gastronomicznym. Zostali wyróżnieni

Opublikowano: ndz, 13 gru 2020 08:24
Autor:

Mają ugruntowaną pozycję na rawickim rynku gastronomicznym. Zostali wyróżnieni - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości

Reklama

Rawicz. Spółdzielnia Socjalna „Smak-Bistro” z Sierakowa zajęła III miejsce w ministerialnym konkursie o przyznanie certyfikatu Znak Jakości Ekonomii Społecznej i Solidarnej - w kategorii „Sukces Rynkowy”.

- To dla nas olbrzymie wyróżnienie - komentuje prezes funkcjonującej od niepełna trzech lat spółdzielni, Marta Mikołajczak. - Znaleźliśmy się w gronie 15 nagrodzonych laureatów - podkreśla.

Konkurs zorganizowało ministerstwo pracy i polityki społecznej.

Spółdzielnia, choć działa od niedawna, ma już ugruntowaną pozycję na rawickim rynku gastronomicznym. - Widzieliśmy na rynku lukę. Chcieliśmy to połączyć z pomocą osobom, które mają problemy ze znalezieniem pracy. Tak narodziła się myśl o stworzeniu spółdzielni socjalnej - wspomina Marta Mikołajczak, założycielka spółdzielni.

Zatrudnia osoby zagrożone wykluczeniem społecznym - w szczególności długotrwale bezrobotne i z niepełnosprawnościami.

- Jesteśmy pewni, że udało nam się stworzyć tutaj miłą atmosferę i zgrać zespół - podkreśla prezes. - Znamy się już ponad 3 lata i w pełni sobie ufamy. W naszej firmie, jak w każdej, istnieje podział obowiązków, każdy z nas odpowiedzialny jest za swój dział. Na chwilę obecną rozumiemy się bez słów. I to jest wspaniałe. Stworzyliśmy swoją pracowniczą rodzinę, do której każdy chętnie przychodzi - mówi Marta Mikołajczak.

Kotlety po kowalsku, schab po cygańsku, spaghetti carbonara, grochówka, barszcz ukraiński - to tylko niektóre z kilkudziesięciu dań przyrządzanych w rawickiej spółdzielni. - Zdecydowanym hitem od samego początku są jednak pierogi z najróżniejszymi farszami - zarówno na słodko, jak i słono. Prym wiodą jednak ruskie. Na zbliżający się okres świąteczny liczymy na podobną ilość zamówień, co w zeszłym roku - szacuje szefowa spółdzielni. - Wtedy w okresie przedświątecznym ulepiliśmy około 5 tysięcy najróżniejszych pierogów, a każdy taki pieróg to praca tylko i wyłącznie naszych rąk. Mamy również ogromne zapotrzebowanie na krokiety, których robimy naprawdę sporą ilość.

- Do każdego zamówienia podchodzimy indywidualnie, wytwarzamy tylko to, co jest zamówione. Dzięki temu klienci otrzymują od nas najwyższą jakość, a my nie marnujemy żywności. To chyba jest nasz sposób na sukces - podsumowuje Marta Mikołajczak.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (17)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • rok temu | ocena +2 / -1

    Bozena

    Super jedzonko i cena ok miła obsługa co więcej trzeba

  • rok temu | ocena +5 / -2

    majka

    Ludzie co wy za głupoty wypisujecie a druga rzecz nie smakuje to nie kupuj i nie komentuj Rawiczaką nigdy nie szło dogodzić . A wy Bistrowianki wielkie gratulacje i dąrzcie do dalszych sukcesów jesteście wspaniałe kobietki

  • rok temu | ocena +2 / -6

    Najlepsze kebaby na deptaku stars kebab

    Najlepsze jedzenie w Rawiczu mają chłopaki na 1 deptaku (kebab od chłopaków z Bangladeszu) wystarczy przejść się wieczorem i spojrzeć gdzie się stołują grupy wiekowe od 13+ do 99-.

  • rok temu | ocena +5 / -9

    Smakosz

    Stoję przy okienku, czekam na pierożki a te baby wracają z fajek, nie myją rąk tylko idą wydawać posiłek i mieszać farsz. Móóóóóóóój Boooooooooooooże, widzisz a nie grzmisz.

  • rok temu | ocena +13 / -6

    qwerty

    Tylko chwalić taką działalność! Wzięły się babki do pracy, miały pomysł, napisały biznesplan, wszystkiego nauczyły się od początku i udało im się :) gratulować pracowitości i zapału do pracy, jestem pod wielkim wrażeniem :) super że taki podmiot ekonomii społecznej jak spółdzielnia socjalna funkcjonuje na naszym terenie, a nie tylko samy prywaciarz... Rozwiń

  • rok temu | ocena +4 / -16

    Zbyszek

    Spółdzielnia socjalna jest finansowana z budżetu. Mają różne ulgi dotacje zusu nie płacą więc nie ma co porównywać z normalnym zespołem gastro gdzie właściciel wszystko musi opłacić. To jest nie zdrowa konkurencja na rawickim rynku gastronomicznym

  • rok temu | ocena +2 / -9

    Polo

    Myślałem, że jajecznicy nie da się spartaczyć, a jednak

  • rok temu | ocena +5 / -25

    Mama

    Ludzie tam jest najgorsze jedzenie jakie kiedykolwiek jadłam. Moje dzieci po dwóch obiadach zrezygnowały. Ciekawe czy ci z konkursu cos tam kiedyś jedli. Jak za takie jedzenie jest nagroda to to wszystko jest kłamstwo i obłuda

  • rok temu | ocena +22 / -10

    Marian

    Brawo Smak Bistro!

  • rok temu | ocena +26 / -7

    Maja

    Spółdzielnia socjalna najlepsza

  • rok temu | ocena +22 / -5

    Goaia

    Makaron pene ze szpinakiem pyszny

  • rok temu | ocena +11 / -35

    Krystian

    Tylko czemu tak kiepsko gotują ?