Niedościgniony mistrz w dziedzinie kulinariów, obieżyświat i szef kuchni renomowanych hotelowych restauracji - Kurt Scheller.
Kurt Scheller jest z pochodzenia Szwajcarem. Jednak od 27 lat mieszka w Polsce i jak przyznaje, polskie tradycje świąteczne stały się mu bardzo bliskie.
– W Polsce tradycje świąteczne są nieco inne, a świąteczny stół i potrawy zachwycają bogactwem aromatów. Bardzo lubię grzyby, więc wszelkie dania z grzybami jak pierogi, kapusta czy barszcz smakują mi szczególnie - przyznaje Kurt Scheller.
Jednak święta to czas, który najbardziej pragnie spędzać z rodziną. Dlatego też w grudniu wybiera się do Niemiec lub Szwajcarii.
- To jeden z niewielu okresów w roku, gdzie wszyscy możemy razem zasiąść przy jednym stole, snuć opowieści z miejsc, w których aktualnie mieszkamy i cieszyć się własnym towarzystwem – zaznacza mistrz kuchni.
Kurt Scheller z pewnością ma swym bliskim wiele do opowiedzenia, bo nim zamieszkał w Polsce, zdobywał doświadczenie zawodowe niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels, a w Polsce w Bristolu, zyskując uznanie wśród profesjonalistów jak i miłośników dobrego jedzenia - bo z pewnością do łatwych nie należy choćby dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie.
Przepisy kulinarne mistrza znajdziesz w Świątecznym Dodatku do aktualnego Życia Rawicza