Kto z nas nie lubi naleśników? Ponoć to jedyna potrawa znana w każdym zakątku ziemi. Te cieniutkie placuszki można serwować na bardzo wiele sposobów. Najczęściej naleśniki podajemy ze słodkimi dodatkami jak np. cukier puder, bita śmietana, biały ser i owoce. W takiej formie naleśniki najchętniej jedzą nasze dzieci, zresztą dla z wielu z nas smak świeżo usmażonego naleśnika przez mamę lub babcię to wspomnienie dzieciństwa.
Przepis na naleśniki pomidorowe
Ogromną zaletą naleśników jest fakt, że smakują one doskonale nie tylko we wersji na słodko, ale też i wytrawnej. Właśnie w wersji wytrawnej przepis przygotowała nasza ekspertka kulinarna Justyna Zawieja. Naleśniki pomidorowe to doskonały pomysł na szybki obiad lub kolację. Dodatek przecieru pomidorowego w cieście powoduje, że naleśniki nabierają ciekawego koloru, a warzywny farsz sprawia, że stanowią one pełnowartościowy posiłek.SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- mąka – do zagęszczenia
Farsz:
- warzywa na patelnię
- ½ kostki masła
- 1 łyżka mąki
Sposób przyrządzania:
Z wymienionych produktów przygotować ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Warzywa ugotować w osolonej wodzie, masło rozpuścić, dodać mąkę, zrumienić, wrzucić rozdrobnione warzywa, przesmażyć. Nakładać na naleśniki, złożyć na połowę.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.