Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich od 8 do 10 maja 2025 roku odbył się Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi, który był ważnym wydarzeniem w ramach polskiej prezydencji w Radzie Unii Eeuropejskiej. Zgromadził wielu znamienitych gości, krajowych jak i zagranicznych, biorących udział w debatach oraz panelach o przyszłości rolnictwa i obszarów wiejskich. Jednocześnie na stanowiskach wystawowych prezentowany był folklor, atrakcje poszczególnych regionów, a także regionalne produkty, w tym żywność. Według organizatorów wydarzenie przyciągnęło ponad 4500 osób.
Międzynarodowi goście testowali rawickie kefiry, sery i lody
Wśród wystawców znalazła się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Rawicza, a jej stoisko i tym samym lokalne wyroby, cieszyły się dużym zainteresowaniem.
- Dzięki świetnemu przygotowaniu, miłej obsłudze i interesującej ofercie naszego stoiska mieliśmy szansę zaprezentować nasze zdrowe i naturalne produkty wielu uczestnikom i odwiedzającym kongres, w tym także międzynarodowym delegacjom. Walory naszych produktów podkreślaliśmy także eksponując unijny znak F-Food żywności (system oznaczania żywności w Polsce, który informuje konsumentów o produktach wytworzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego - przyp. red) o szczególnych wartościach odżywczych, którym certyfikowane są już niektóre nasze wyroby. Co więcej, na stoisku podmiotu certyfikującego znakiem F-Food prezentacja przez cały kongres była prowadzona na naszym rawickim kefirze - relacjonuje Jacek Myślecki, prezes zarządu OSM w Rawiczu.
Jak przekazuje, wśród odwiedzających stoisko rawickiej OSM byli m.in.:
- Christophe Hansen - komisarz UE ds. Rolnictwa i Żywności,
- Francesco Lollobrigida - Minister Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Leśnictwa Włoch,
- Ignas Hofmanas - Minister Rolnictwa Litwy,
- Jerry Buttimer T.D. - Minister Stanu ds. Rozwoju Społeczności i Organizacji Charytatywnych Irlandii,
- Begoña García Bernal - Sekretarz Stanu ds. Rolnictwa i Żywności Hiszpanii,
- Arkadiusz Pisarek - Prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich,
- dr Andrzej Siemaszko - prezes Centrum Badań nad Żywnością Funkcjonalną.
- Rzesze odwiedzających dowodziły, że przy rozmowach o strategii i rozwoju rolnictwa oraz wsi w globalnym ujęciu jest miejsce na uwagę, zainteresowanie i docenienie niewielkiego producenta tradycyjnych, zdrowych wyrobów - podkreśla Jacek Myślecki.