reklama

Ruszyła kolejna kampania buraczana w miejskogóreckiej cukrowni

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Pfeifer&Langen

Ruszyła kolejna kampania buraczana w miejskogóreckiej cukrowni - Zdjęcie główne

foto Pfeifer&Langen

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościTegoroczna kampania buraczana w cukrowniach Pfeifer & Langen Polska ma być wyjątkowa z wielu względów. Po raz pierwszy w trzech wielkopolskich zakładach będą pracować nowe elektrociepłownie gazowe, a nie węglowe. Jednocześnie ponad 40% buraków ma pochodzić z pól, na których rolnicy stosują technologię poprawiającą kondycję gleby i umożliwiającą lepsze gospodarowanie wodą.
reklama

Rozpalenie pieca wapiennego w cukrowni Pfeifer & Langen Polska zapoczątkowało kampanię buraczaną 2025/2026 w rejonie Miejskiej Górki.

 

Nowe elektrociepłownie i mniejszy ślad węglowy

Jak przekazują władze spółki Pfeifer&Langen - przejście na gaz ziemny w trzech wielkopolskich cukrowniach ma zmniejszyć emisję CO2 o około 40% w każdej lokalizacji, więc także w Miejskiej Górce. 

– Dzięki zmianie źródła energii uzyskujemy nie tylko niższą emisję CO2, ale też przewagę rynkową. Coraz więcej odbiorców szuka produktów wytwarzanych w sposób zrównoważony. Zmniejszanie śladu węglowego to już nie tylko odpowiedzialność społeczna, ale warunek sukcesu w biznesie - mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska. 

reklama

Nowoczesne technologie uprawy buraków

Ponad 40% buraków będzie pochodzić z pól, na których rolnicy stosują uprawę bezorkową, w tym znaczną część w uprawie pasowej - technologii poprawiającej kondycję gleby i umożliwiającej lepsze gospodarowanie wodą.

Co to jest uprawa bezorkowa?
Jest to ogólna kategoria upraw, które rezygnują z tradycyjnej orki, czyli odwracania gleby. Jej głównym celem jest zmniejszenie zagęszczenia gleby i ochrona jej naturalnej struktury. Resztki pożniwne pozostawione na powierzchni chronią glebę przed wiatrem i wodą. Warstwa mulczu na powierzchni ogranicza parowanie i pomaga zatrzymać wilgoć w glebie. Nienaruszanie gleby sprzyja rozwojowi mikroorganizmów i dżdżownic.

Uprawa pasowa z kolei to specyficzna forma uprawy bezorkowej, która łączy zalety uprawy głębokiej i bezorkowej. Polega na głębokim spulchnianiu gleby tylko w wąskich pasach, w których następnie wysiewa się nasiona i aplikuje nawozy. Międzyrzędzia pozostają nienaruszone, pokryte resztkami pożniwnymi.

Kluczowe cechy uprawy pasowej:

reklama

  • Gleba jest przygotowywana i nawożona dokładnie w miejscu, w którym będą rosły rośliny, co pozwala na lepsze wykorzystanie składników odżywczych.
  • Nienaruszone międzyrzędzia chronią glebę przed erozją, a resztki pożniwne zatrzymują wodę, co jest szczególnie cenne w okresach suszy.
  • Uprawa pasowa stymuluje tworzenie się struktury gruzełkowatej, co poprawia stosunki powietrzno-wodne w glebie.

Pfeifer&Langen podkreśla, że wzrost z 30 do ponad 40% areału upraw chroniących glebę to kolejny element zrównoważonego gospodarowania zasobami środowiska. Uprawa buraków bezorkowo poprawia strukturę gleby, zwiększa jej zdolność zatrzymywania wody i chroni przed erozją. Gdy susze i gwałtowne opady stają się normą, uprawa bezorkowa zapewnia stabilniejsze plony.

reklama

- Monitoring upraw to kolejny z czynników zrównoważonego gospodarowania. Działania związane z intensywnym monitoringiem chorób grzybowych oraz stała komunikacja z plantatorami pozwoliły w tym roku skutecznie zabezpieczyć liście buraków. Oceniamy, że ich zdrowotność jest wyższa niż choćby w roku 2024, co daje podstawy do prognozowania dobrych plonów – zaznacza Mirosław Paluch, dyrektor ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama
logo