Pączki trafiły na Polskie stoły z Bliskiego Wschodu i choć dzisiaj kojarzone są ze słodkościami, na początku nadziewano je słoniną i podawano z tłustymi mięsami. Dopiero w XVI w. zaczęto przyrządzać je na słodko, a serwowano je nawet na dworze Króla Augusta III, o czym wspominają historycy.
Sekret niepowtarzalnego smaku pączków piekarni „Michalczak” w Sierakowie tkwi w ich staropolskiej recepturze oraz w sposobie ich wykonania. Ciasto robione jest metodą dwufazową, polegającą na przygotowaniu rozczynu, a następnie ciasta właściwego w skład którego wchodzą świeże żółtka. Poprzez prowadzenie dwufazowe uzyskujemy sprężyste ciasto o określonej porowatości, dzięki czemu zwiększają się jego własności wypiekowe i otrzymuje ono charakterystyczny smak oraz zapach. Pączki zwijane są ręcznie razem z nadzieniem, którego aromat przenika do ciasta podczas smażenia, sprawiając, że nasze pączki mają wyjątkowy smak, któremu trudno się oprzeć.