Praktyki zawodowe to obowiązek każdego ucznia uczęszczającego do technikum przy Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu. Młodzież odbywać je może w przeróżnych miejscach - również za granicą tak jak to będzie w przypadku pięciorga uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy już w niedzielę (12.02.2023) udadzą się na miesiąc do Walencji oddalonej o ponad 2000 kilometrów od Rawicza.
Młodzież na praktyki uda się w ramach projektu „Zawodowe doświadczenie na europejskim rynku pracy” realizowanego przez Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Lesznie wraz z Zespołem Szkół Zawodowych w Rawiczu, Zespołem Szkół Przyrodniczo-Technicznych CKU w Bojanowie i Zespołem Szkół Ogólnokształcących we Włoszakowicach.
"Miesiące przygotowań, spotkań, kursów językowych mam nadzieję, przyniosą efekty."
Przygotowanie do takiego wyjazdu trwa bardzo długo. Uczniowie wielokrotnie spotykali się z koordynatorami projektu, dyrekcją oraz wolontariuszami w celu omówienia najważniejszych kwestii pobytu w Hiszpanii, zapoznania się z planem wyjazdu oraz poznaniem podstaw języka hiszpańskiego, który na pewno przyda się w codziennym życiu w Walencji.
- Cieszę się, że po raz kolejny uczniowie zespołu szkół zawodowych mogą brać udział w praktykach zagranicznych w ramach projektu. Miesiące przygotowań, spotkań, kursów językowych mam nadzieję, przyniosą efekty. Dziś odbyło się ostatnie spotkanie, pożegnanie i odprawa przed wylotem - mówiła w czwartek (09.02) Daria Jagła, dyrektor szkoły.
Młodzież, która udaje się na praktyki jest podekscytowana i gotowa na nowe wyzwania.
- Jako 18 letnia dziewczyna czuję, że ten wyjazd jest dla mnie wielką szansą na zdobycie wiedzy na temat innej kultury, innej kuchni i nabycia całkiem nowych doświadczeń, jestem podekscytowana i myślę, że przede mną wielka przygoda i dużo towarzyszących jej pozytywnych emocji - mówi Laura Bela, jedna z uczennic.
Praktykanci nie ponoszą żadnych kosztów związanych z wyjazdem - te pokrywane są z dofinansowania z Unii Europejskiej.
Młodzież wylatuje w niedzielę o godzinie 15:25 z lotniska w Gdańsku, w Hispanii wylądują o godzinie 18:50. Uczestnicy projektu zakwaterowani będą w mieszkaniach niedaleko miejsc, w których będą odbywać praktyki. Laura Bela, Bartosz Wciórka i Jakub Siecla odbędą je w restauracji Ausias March, a Adrian Latusek i Julia Jankowiak w Restaurante Portolito Centro.
- Życzyłam moim uczniom bezpiecznego wyjazdu i powrotu. Liczę, że zdobędą w Walencji nowe doświadczenia, którymi po powrocie podzielą się ze swoimi kolegami i koleżankami - zakończyła Daria Jagła.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.