Syndyk czeka na oferty do 25 kwietnia. Majątek po upadłym Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego „Majerowicz” w Białymkale wyceniono na 16 mln 213 tys. zł. Obecnie dzierżawi go firma Madosi Kebap Food. Umowa obowiązuje do końca 2015 roku, a dzierżawcy przysługuje prawo pierwokupu. - Dzierżawca wyrażał zainteresowanie, ale to nie jest tak, że on musi być stroną aktywną - zaznacza syndyk. Co w przypadku, gdy ofertę złoży inny podmiot, a nie Madosi? - Wtedy wysyłam tę ofertę do Madosi i pytam, czy oni na warunkach oferty złożonej przez inną firmę, przystępują do aktu kupna-sprzedaży. Nie mogą zbijać ceny w dół. Jeżeli firma „X” powie, że zapłaci w ciągu 7 dni, a Madosi nie miałoby pieniędzy, wówczas nie ma prawa negocjacji. Sprzedajemy zakład na warunkach najlepszej oferty - opisuje procedurę postępowania Jan Kanecki. Jak podkreśla w rozmowie z „Życiem”, o przyjęciu lub odrzuceniu oferty będzie decydować rada wierzycieli, a nie sędzia komisarz. (kp, fot. archiwum)
\r\n
Czy jakiś podmiot złożył ofertę w przetargu? Kto zasiada w radzie wierzycieli? Więcej na ten temat we wtorkowym wydaniu \"Życia\".