RAWICZ. Wzorem ubiegłego roku, magistrat i Muzeum Ziemi Rawickiej organizują poszukiwania tradycyjnych, regionalnych potraw. Jeśli masz pomysł, który smakołyk zasługuje na to miano, zakasz rękawy i do dzieła!
W konkursie mogą wziąć udział zarówno pojedynczy mieszkańcy gminy, jak i lokalne Koła Gospodyń Wiejskich, mikro i małe przedsiębiorstwa oraz organizacje pozarządowe. Patronat nad zabawą po raz kolejny objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.
Jak się zgłosić?
Przesłać kartę zgłoszenia z informacją o produkcie i jego odniesieniu do regionu lub tradycji. Kartę można pobrać w urzędzie miejskim (w Biurze Obsługi Klienta, Biurze Obsługi Inwestora i Biurze Rady) i w Muzeum Ziemi Rawickiej. Jest też dostępna na stronie internetowej gminy. Wypełniony dokument należy dostarczyć e-mailowo do 21 marca na adres inwestor@rawicz.eu z dopiskiem: „Smak Tradycji - karta zgłoszenia”. Następnie propozycje będą oceniane. Ostatni etap zmagań zaplanowano na niedzielę, 5 kwietnia. Wtedy w parku przy Domu Kultury odbędzie się Rawicki Jarmark Wielkanocny.
Podczas wydarzenia finaliści zaprezentują swoje produkty regionalne, a komisja konkursowa podda je ostatecznej ocenie. Można startować w czterech kategoriach: I - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, II - produkty regionalne pochodzenia roślinnego, III - napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) oraz IV - inne produkty regionalne łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi.
Co do wygrania? Pula nagród wynosi 4.000 złotych. W każdej kategorii jest do zgarnięcia tysiąc złotych, ale organizatorzy zastrzegają, że nagrody mogą zostać podzielone różnie.
Kto wygrał rok temu?
Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Stowarzyszeniu Żylicka Rzecz Babska za pasztet cielęcy.
Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano KGW Fajne Babki z Zawady za warówki hazackie.
Kategoria III: napoje regionalne I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Stowarzyszeniu HAZY TO MY nalewkę wiśniową hazackiej babuni.
Kategoria IV: inne produkty regionalne I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Łaszczyńskiej Grupie Seniorek za czerninę, „Łaszczyńska czarną polewkę”
Nagroda Specjalna Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - dla KGW w Dębnie Polskim za Maślany Tort Babci Jadzi.