Burak ćwikłowy to warzywo, którego walory warto poznać, ponieważ jest bogaty w wiele cennych dla organizmu składników i można go spożywać przez cały rok. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej i to przyrządzany na różne sposoby. \r\n
\r\n- Buraki przygotowane jako jarzynka mają działanie lecznicze w walce z otyłością, przy problemach z przemianą materii, w chorobach wątroby i nerek. Można je stosować przy leczeniu anginy, grypy i przeziębień. Wtedy należy przygotować sok o składzie: 2 części marchwi, 12 części buraków i 1 część selera. Potem rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić powoli małymi łykami. Dla osób, którym dokucza m.in. zgaga, polecany jest do picia czerwony barszczyk, ale bez octu - tłumaczy Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Ze względu na skład chemiczny, buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Z tego powodu osoby zjadające dużo mięsa, ciasta i pieczywa powinny jeść buraki pod różną postacią, żeby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.
(HD)
\r\n
\r\n
Burak ćwikłowy (100 g) ma 38 kcal, zawiera białko, cukry, tłuszcze, sole mineralne wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, dwa rzadkie metale: rubid i cez, witaminę C (10 mg), witaminę B1, małe ilości witaminy B2 i karotenu.