reklama

Zioła znane i nieznane cz. 3: Bazylia

Opublikowano:
Autor:

Zioła znane i nieznane cz. 3: Bazylia - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

To roślina jednoroczna, dorastająca do wysokości 50 cm. Może być uprawiana zarówno w domu, na balkonie, jak i w ogrodzie.  

- Bazylia tworzy kanciastą łodygę w górze rozgałęzioną. Liście ma jasnozielone, jajowate, spodem pokryte gruczołkami, zawierającymi olejek lotny - tłumaczy Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Bazylia lubi stanowiska nasłonecznione, glebę żyzną i próchniczną o odczynie obojętnym lub zasadowym. Wymaga dużo ciepła i długiego okresu wegetacji. - Należy ją wysiać do skrzynek w końcu marca. Najlepiej kiełkuje w temperaturze 20-30 C. Rozsadę wysadza się do gruntu w rozstawie 20x30 cm lub 30x40 cm. Robimy to jednak dopiero po 15 maja, gdyż jest rośliną wrażliwą na niskie temperatury. W pierwszym okresie uprawy należy ją starannie odchwaszczać, a podczas suszy podlewać - mówi Jarosław Górski. Surowcem pozyskiwanym z krzewu jest ziele i liść bazylii.
Ziele bazylii zawiera olejki eteryczne (m.in. kamforę), garbniki, karotenoidy, flawonidy, saponiny, sterole oraz sole mineralne: miedź, cynk, mangan, żelazo i kobalt. - Poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także uspokajająco na system nerwowy - dodaje Alicja Nowak z WODR-u. Bazylię stosujemy w kuchni jako przyprawę, gdyż nadaje potrawom specyficzny aromat i  smak. Jest używana jako dodatek do drobiu, ryb, sosów. Szczególnie polecana jest do potraw z pomidorami, pizzy i sałatek. - Można nią nacierać pieczeń wieprzową i baranią. Zapach jej dobrze komponuje się z cebulą, czosnkiem, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Często stanowi składnik pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich oraz przyprawy do piernika. Dodaje się ją również do dań słodkich i używa do wyrobu likierów - mówi Alicja Nowak.
(HD)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE