reklama

Zupa przygotowana przez Stowarzyszenie "Żylicka Rzecz Babska" nagrodzona. Mamy przepis!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Zupa przygotowana przez Stowarzyszenie "Żylicka Rzecz Babska" nagrodzona. Mamy przepis! - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
7
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościNa Forum Rolniczym Powiatu Rawickiego Stowarzyszenie "Żylicka Rzecz Babska" otrzymało nagrodę za zupę rybną. Została ona uznana za najlepszą potrawę wigilijną w konkursie kulinarnym organizowanym przez Wielkopolska Izbę Rolniczą w grudniu 2024 r.
reklama

Stowarzyszenie „Żylicka Rzecz Babska” działa w Żylicach od 2013 roku. Jego członkinie organizują warsztaty, spotkania integrujące mieszkańców wsi i wspierają osoby z niepełnosprawnościami - będąc np. współorganizatorem cyklicznej spartakiady „Żylice - Reszta Świata".

Pod koniec minionego roku panie wzięły udział w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę wigilijną, zorganizowanym przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Zgłosiły zupę rybną.

- Zupa rybna wywodzi się kuchni francuskiej, gotowana była w rodzinach rybackich. Z resztek ryb, które zostały po połowie, robiło się wywar z różnymi dodatkami. Z czasem stała się daniem bardziej wykwintnym i celebrowanym w różnych krajach. Zwyczaj robienia zupy rybnej zależy także rodzinnej tradycji. Pierwsze wzmianki o zupie rybnej w Europie pojawiły sią już w VII w p.n.e. Polacy byli XVII wieku mistrzami w przyrządzaniu ryb. W pierwszej polskiej książce kucharskiej - "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”, wydanej w Krakowie w 1682 roku, można znaleźć sto sposobów gotowania potraw rybnych. Jej autorem był kuchmistrz Stanisław Czerniecki. Inne źródła zawierają wzmianki o tym, że historia zupy rybnej sięga XVI w., kiedy to była daniem dla bogaczy i podawano ją głównie na dworach królewskich. Jest to więc potrawa o wielowiekowej tradycji, ceniona w każdej kulturze. Z upływem lat, na całym świecie powstało wiele jej odmian, z których każda ma swoje charakterystyczne składniki i sposób przygotowania. W polskich tradycjach wigilijnych zupa rybna pojawia się na 3. miejscu, zaraz po grzybowej i barszczu czerwonym - tak uzasadniły swoje zgłoszenie gospodynie z Żylic, zaznaczając, że warzywa do zupy pochodzą z ich ogrodów, a ryba ze stawów w Dolinie Baryczy.

reklama

I jak się okazało - konkurs wygrały. Dyplom oraz upominki - w imieniu stowarzyszenia - odebrały Izabela Bartkowiak oraz Krystyna Zaporowska na Forum Rolniczym, które 17 lutego odbyło się w Kawczu. 

W nagrodę panie otrzymały m.in. bon w wysokości 300 zł, który najprawdopodobniej wydadzą na niezbędne sprzęty kuchenne.

Panie podzieliły się z nami przepisem na tę pyszną zupę. Warto go sobie zachować, gdy przyjdzie pora zabłysnąć właśnie takim daniem.

Zupa rybna Stowarzyszenia „Żylicka Rzecz Babska” 

Składniki:

  • 3 głowy karpia
  • 1 głowa suma
  • 1 płat dorsza
  • 1 pietruszka
  • 3 srednie marchewki
  • ¼ selera
  • ziele angielskie - 8-10 ziaren
  • liście laurowe - 3-4
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • ok 2,5 l. wody
 

reklama

Wykonanie: Do garnka wlewamy 2,5 l wody, wkładamy umytą i obraną marchewkę, pietruszkę i pora, dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wszystko przez ok. 30 min. - od momentu zagotowania. W międzyczasie usuwamy skrzela i oczy z głów ryb, myjemy je i dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 35-40 minut. Następnie odcedzamy wszystkie składniki zupy. Z ryby zdejmujemy białe mięso i kroimy, marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy do wywaru. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec wrzucamy pokrojoną świeżą natkę pietruszki.

 

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Rawicza, gminy i powiatu rawickiego w jednym miejscu. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Rawiczu. Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
reklama
reklama