Stowarzyszenie „Żylicka Rzecz Babska” działa w Żylicach od 2013 roku. Jego członkinie organizują warsztaty, spotkania integrujące mieszkańców wsi i wspierają osoby z niepełnosprawnościami - będąc np. współorganizatorem cyklicznej spartakiady „Żylice - Reszta Świata".
Pod koniec minionego roku panie wzięły udział w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę wigilijną, zorganizowanym przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Zgłosiły zupę rybną.
- Zupa rybna wywodzi się kuchni francuskiej, gotowana była w rodzinach rybackich. Z resztek ryb, które zostały po połowie, robiło się wywar z różnymi dodatkami. Z czasem stała się daniem bardziej wykwintnym i celebrowanym w różnych krajach. Zwyczaj robienia zupy rybnej zależy także rodzinnej tradycji. Pierwsze wzmianki o zupie rybnej w Europie pojawiły sią już w VII w p.n.e. Polacy byli XVII wieku mistrzami w przyrządzaniu ryb. W pierwszej polskiej książce kucharskiej - "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw”, wydanej w Krakowie w 1682 roku, można znaleźć sto sposobów gotowania potraw rybnych. Jej autorem był kuchmistrz Stanisław Czerniecki. Inne źródła zawierają wzmianki o tym, że historia zupy rybnej sięga XVI w., kiedy to była daniem dla bogaczy i podawano ją głównie na dworach królewskich. Jest to więc potrawa o wielowiekowej tradycji, ceniona w każdej kulturze. Z upływem lat, na całym świecie powstało wiele jej odmian, z których każda ma swoje charakterystyczne składniki i sposób przygotowania. W polskich tradycjach wigilijnych zupa rybna pojawia się na 3. miejscu, zaraz po grzybowej i barszczu czerwonym - tak uzasadniły swoje zgłoszenie gospodynie z Żylic, zaznaczając, że warzywa do zupy pochodzą z ich ogrodów, a ryba ze stawów w Dolinie Baryczy.
I jak się okazało - konkurs wygrały. Dyplom oraz upominki - w imieniu stowarzyszenia - odebrały Izabela Bartkowiak oraz Krystyna Zaporowska na Forum Rolniczym, które 17 lutego odbyło się w Kawczu.
W nagrodę panie otrzymały m.in. bon w wysokości 300 zł, który najprawdopodobniej wydadzą na niezbędne sprzęty kuchenne.
Panie podzieliły się z nami przepisem na tę pyszną zupę. Warto go sobie zachować, gdy przyjdzie pora zabłysnąć właśnie takim daniem.
Zupa rybna Stowarzyszenia „Żylicka Rzecz Babska”
Składniki:
- 3 głowy karpia
- 1 głowa suma
- 1 płat dorsza
- 1 pietruszka
- 3 srednie marchewki
- ¼ selera
- ziele angielskie - 8-10 ziaren
- liście laurowe - 3-4
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- ok 2,5 l. wody
Wykonanie: Do garnka wlewamy 2,5 l wody, wkładamy umytą i obraną marchewkę, pietruszkę i pora, dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wszystko przez ok. 30 min. - od momentu zagotowania. W międzyczasie usuwamy skrzela i oczy z głów ryb, myjemy je i dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 35-40 minut. Następnie odcedzamy wszystkie składniki zupy. Z ryby zdejmujemy białe mięso i kroimy, marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy do wywaru. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec wrzucamy pokrojoną świeżą natkę pietruszki.
CZYTAJ TAKŻE: W Kawczu odbyło się Forum Rolnicze Powiatu Rawickiego