Czym jest superfoods?
Superfoods, co w wolnym tłumaczeniu oznacza “superżywność”, to grupa produktów o wysokim skoncentrowaniu różnorodnych składników odżywczych - m.in. witamin, minerałów, makroskładników, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, enzymów czy też fitozwiązków. W grę wchodzi przede wszystkim żywność nieprzetworzona, która działa z korzyścią dla Twojego organizmu.Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu superfoods to bardzo prosty przepis na jego urozmaicenie, a przy tym wzbogacenie w cenne substancje odżywcze. Warto mieć na uwadze to, że żywność pochodzenia naturalnego najczęściej jest lepiej przyswajalna przez organizm, co zwiększa skuteczność ich działania. Przy wyborze produktów pamiętaj o tym, aby pochodziły ze sprawdzonego źródła, co świadczy zarówno o ich wysokiej jakości, jak i bezpieczeństwie spożywania.
Dlaczego warto sięgać po superfoods?
Superfoods to istna skarbnica składników odżywczych, które mogą w dużym stopniu poprawić Twój stan zdrowia, a także samopoczucie. Warto poważnie rozważyć włączenie ich do swojego codziennego menu, z uwagi na wielokierunkowy wpływ na organizm.Superżywność ma to do siebie, że wzmacnia Twój układ odpornościowy - zawiera szereg cennych witamin, takich jak m.in. C, A, E oraz z grupy B, a także antyoksydanty, które pobudzają układ immunologiczny do działania i skutecznie chronią przed stresem oksydacyjnym.
Polskie superfoods pomagają również zadbać o układ krążenia - wiele z tych produktów łagodzi stany zapalne powstające w jego obrębie, a także przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Nie bez znaczenia pozostaje również ich korzystny wpływ na pracę mózgu – wszystko dzięki dobroczynnym właściwościom witamin z grupy B, które m.in. wspierają pamięć, koncentrację i ogólną sprawność umysłową.
Po superżywność warto sięgać również z myślą o jej zbawiennym działaniu na stan skóry. Jeśli zależy Ci na jej zdrowym i promiennym wyglądzie, sięgaj po superfoods bogate w witaminy A, C i E. Te pomagają w regeneracji skóry od wewnątrz, a tym samym poprawiają jej kondycję.
Nie można także nie wspomnieć o właściwościach przeciwzapalnych. Dzięki obecności w ich składach silnych przeciwutleniaczy, wspierają organizm w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do poważnych chorób.
Pamiętaj również o tym, że pochodzenie superfoods ma ogromne znaczenie. “Cudze chwalicie, swego nie znacie” - sięgaj po produkty produkowane w Polsce przez małe, rodzinne firmy, które stają się wyznacznikiem jakości dla branży spożywczej. Na jakie warto postawić w pierwszej kolejności?
Sok z jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka to z pozoru zwyczajny krzew, ale nie daj się zwieść - kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaku i prozdrowotnych właściwości. Jej owoce do złudzenia przypominają podłużne borówki - mają 2-3 cm długości, ciemnofioletowy kolor i charakterystyczny niebieski nalot.Najlepiej smakuje zerwana prosto z krzaka, ale sprawdzi się też świetnie w przetworach. Jesienią i zimą sięgaj po dżemy, sok z jagody kamczackiej czy konfitury, a latem dodaj ją do jogurtu, miodu albo zjedz solo - wtedy też w pełni docenisz jej smak i aromat. Jej smak jest wyjątkowy - na pierwszy plan wybija się słodycz, ale zaraz potem pojawia się kwaskowatość i delikatna goryczka, które w połączeniu tworzą intrygującą kompozycję.
Jagoda kamczacka to jednak nie tylko smak, ale też mnóstwo zdrowotnych właściwości. Nie bez powodu w Japonii mówi się o niej „jagoda długiego życia”. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki - spowalniają tym samym procesy starzenia i obniżają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym cywilizacyjnych.
To również jeden z owoców najbogatszych w polifenole. Dzięki nim wspierasz organizm w walce z bakteriami, wirusami i szeregiem innych patogenów chorobotwórczych. Przykład? Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.
Nie można też pominąć jej działania przeciwzapalnego. Wyróżnia się obecnością antocyjanów i irydoidów - to wyjątkowe połączenie, rzadko spotykane w owocach, które z pewnością warto wykorzystać.
Nie bez znaczenia pozostaje również to, że jagoda kamczacka i wykonany z niej sok może też działać korzystnie na wzrok. Antocyjany wpływają na poprawę mikrokrążenia w siatkówce, dzięki czemu ułatwia widzenie po zmroku i może łagodzić niektóre zmiany w naczyniach krwionośnych oka.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu pojawiają się na krzewach późną wiosną, na przełomie maja i czerwca. Zbiera się tylko pojedyncze, w pełni rozwinięte kwiatostany, z których po maceracji powstaje syrop z kwiatów czarnego bzu - jasny, gęsty, słodki, doskonały do letnich lemoniad.Stanowi on nie tylko pyszny dodatek do napojów. Z jego pomocą dostarczasz swojemu organizmowi całej gamy cennych składników, takich jak np. kwasy fenolowe i organiczne, które działają przeciwzapalnie. Flawonoidy, czyli roślinne barwniki, wspierają natomiast detoksykację i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Triterpeny wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Sole mineralne pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej, a sterole wspierają obniżanie poziomu cholesterolu. Doceń także potencjał garbników, które działają antybakteryjnie i przeciwutleniająco. Dzięki temu sok z czarnego bzu może wspierać Twoje zdrowie na wielu poziomach - i to przez cały rok!