„Rozwój kompetencji językowych i psychospołecznych kadry ZSZ w Rawiczu” to projekt realizowany w ramach programu Erasmus+ w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu. Nadszedł czas na jego podsumowanie, a to odbyło się 16 grudnia w przyszkolnej sali sportowej.
W konferencji wzięli udział przedstawiciele władz lokalnych - między innymi starosta Adam Sperzyński, radni powiatu rawickiego wraz z przewodniczącym rady Maciejem Jagodzińskim, dyrektorzy szkół, a także nauczyciele z powiatu rawickiego. Celem spotkania było rozpowszechnienie idei programu Erasmus+ i zachęta do korzystania ze środków Unii Europejskiej na szkolenia - zarówno dla nauczycieli, jak i uczniów. Spotkanie poprowadziła Paulina Pietkiewicz, absolwentka szkoły i jednocześnie osoba wspierająca realizatorów projektu przez cały okres jego realizacji.
Podczas spotkania podzielono się doświadczeniami z realizacji projektu. Na przykład, Anna Motwicka - Kaczor z fundacji Artes Edu ( działającej w sferze edukacji, sztuki i szeroko pojętego rozwoju osobistego) przedstawiła kilka sposobów na usprawnienie relacji nauczyciel - uczeń.
W ramach programu Erasmus+ nauczyciele z Rawicza mogli się szkolić na Cyprze, Malcie i w Portugalii
W ramach projektu odbyły się trzy wyjazdy grup nauczycieli - na Cypr, Maltę i do Portugali. Podczas ubiegłotygodniowego spotkania pedagodzy opowiedzieli m.in., czego podczas szkoleń się nauczyli i jakie rozwiązania udało się wdrożyć w szkole.
Czytaj także: Erasmus nie tylko dla uczniów. Dziesięcioosobowa grupa nauczycieli z rawickiej "zawodówki" na Cyprze
Dodatkowo, w części konferencyjnej zaproszeni goście wysłuchali prelekcji Anny Funki - Leciejewskiej z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Rawiczu pt. „Kompetencje, dobrostan i mindfulness - droga do szczęśliwego nauczyciela i ucznia”.
Uczestnicy konferencji mogli także wziąć udział w warsztatach:
- Empatia dla siebie - jak nie poddać się stresowi
- Poczuj dobrostan wszystkimi zmysłami - warsztaty lepienia w glinie i muzykoterapia
- World Cafe - Small Talk
Nie zabrakło także przerwy kawowej i słodkiego poczęstunku, o który zadbali uczniowie technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nie zatrzymujemy się i już szykujemy się do kolejnych projektów. Te będą zarówno dla uczniów, jak i nauczycieli - zapowiada dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych - Daria Jagła.
Czytaj także: Finał Konkursu "Wiedzy o Bezpieczeństwie Pracy w Rolnictwie Indywidualnym" - Kto zwyciężył?
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.