Reklama

Marchewka w codziennym jadłospisie

Opublikowano:
Autor:

Marchewka w codziennym jadłospisie - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

W codziennym jadłospisie warto uwzględnić potrawy z marchwi. Dlaczego?

Przede wszystkim dlatego, że ma wiele cennych składników odżywczych. - O wysokiej jej wartości odżywczej decydują przede wszystkim zawarte w niej witaminy i sole mineralne. Na szczególną uwagę zasługuje najwyższa wśród warzyw zawartość witaminy A - beta karoten. Może ona dochodzić, w zależności od odmiany, nawet do 20 mg w 100 g świeżej masy - podkreśla Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Marchew jest warzywem lekko strawnym. Zapobiega chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego, ma zastosowanie w leczeniu chorób skóry i oczu, anemii, reumatyzmie, cukrzycy, przewodu pokarmowego i niedokrwistości. Gotowana leczy biegunki. (HD)

 

 

Marchew (wartość kaloryczna 41 kcal) zawiera: 1 g białka, 0,2 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów, w tym błonnik (2,4 g), witaminy: A, C,B1, B2,B6,PP, E oraz potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan.

 

Zupa z marchwi

Składniki: 2 litry wywaru, 1 kg marchwi, 8 cienkich plasterków świeżego imbiru, odrobina mielonej ostrej papryki, 2 ząbki czosnku (zgniecione lub pokrojone), mała śmietana 18%, 3 kromki chleba na grzanki, olej do smażenia

Wykonanie: Marchew umyć, obrać, pokroić na kawałki i ugotować w wywarze. Pod koniec gotowania dodać imbir, czosnek i ostrą paprykę. Jak marchew będzie miękka, wszystko zmiksować. Potem odlać 1/2 litra zupy, ostudzić, dodać śmietanę, dokładnie całość wymieszać i połączyć z zupą. Przygotować grzanki - chleb pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na patelni. Grzanki dodawać do zupy tuż przed jej podaniem.

 

Pasztet

Składniki: 75 dag młodej marchewki, 4 łyżki masła, 2/5 szklanki wywaru z drobiu (lub z kostki rosołowej), 3 jajka, 5 łyżek tartego żółtego sera, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, koperek

Wykonanie: Umytą i obraną marchew pokroić w grube krążki, włożyć do rondla i zalać wrzącą wodą, dodać cukier, sól i odrobinę masła, gotować kilka minut - płyn musi trochę odparować. Wlać gorący wywar i gotować marchew aż będzie miękka. Potem rozgnieść tłuczkiem, dodać resztę masła, 2 jajka, ser i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobioną masę przełożyć do formy budyniowej (wysmarowanej tłuszczem) i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut. Po wyjęciu posypać posiekanym koperkiem. Podawać z sosem beszamelowym lub holenderskim.

 

Marchewka duszona z jabłkami

Składniki: 50 dag marchwi, 50 dag jabłek (papierówki), 5 dag masła, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, cukier do smaku

Wykonanie: Marchew umyć, obrać, pokroić w półkrążki (można utrzeć na tarce), zalać małą ilością wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Dodać połowę porcji masła i gotować pod przykryciem. Gdy marchew zacznie mięknąć i zostanie niewiele wody, dodać pokrojone w niewielkie cząstki jabłka. Kiedy jabłka się rozgotują odstawić garnek. Dodać resztę masła, przyprawić solą i cukrem, wymieszać z natką pietruszki. Podawać zaraz po przygotowaniu jako dodatek do potraw.

 

Marchewka z rodzynkami

Składniki: 75 dag marchwi, 5 dag masła, 10-20 dag rodzynek, sól i cukier do smaku

Wykonanie: Umytą i obraną marchew pokroić w słupki lub w makaroniki. Ugotować wrzucając do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i odrobiny masła. Po ugotowaniu odcedzić. Przygotować rodzynki: zalać rodzynki wrzątkiem, odcedzić, zalać letnią wodą i zostawić na godzinę. Potem rodzynki odcedzić, dodać do marchewki, chwilę poddusić, odstawić, dodać masło i wymieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem. Można przed podaniem przyprawić marchewkę sokiem z cytryny. Smakuje znakomicie do dań z drobiu.

 

Dżem

Składniki: 1 kg marchewki, 1 kg cukru, 4 cytryny

Wykonanie: Marchew obrać, umyć, pokroić w krążki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach), przełożyć do garnka i zalać małą ilością wody. Gotować aż zmięknie około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Wystudzić i zmiksować. Przygotować syrop. Cukier zagotować z dwoma szklankami wody, gotować tak długo aż syrop zgęstnieje. Potem dodać zmiksowaną marchew, sok z cytryn
i otartą skórkę z cytryny. Smażyć cały czas mieszając. Gorącym dżemem napełnić słoiki, zamknąć, odwrócić do góry dnem.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE