W Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu odbył się Dzień Europejski w ramach programu Erasmus +. Uczniowie, którzy zakwalifikowali się na wyjazd na zagraniczne praktyki, przygotowali dla swoich kolegów prezentacje na temat miejsc i krajów, do których udadzą się na staż.
Koordynatorki projektu Renata Uźniak i Alicja Stachowska, przedstawiły podstawowe cele i działania w ramach projektu Erasmus+. Uczniowie klasy III technikum w zawodzie technik ekonomista już pod koniec listopada wyjadą na dwa tygodnie do Niemiec. Uczennice tej klasy przedstawiły podstawowe informacje i ciekawostki: Olga Juskowiak o Niemczech, Karolina Hendrysiak zaprezentowała miasto Drezno.
Uczniowie klasy III technikum w zawodzie technik logistyk oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w lutym przyszłego roku wyjadą na trzy tygodnie do Bolonii we Włoszech. Jakub Misiek i Adrian Otworowski opowiadali o tym mieście, Natalia Maciocha i Aleksandra Kaczmarek prezentowały Wenecję, a Kamila Skiba Florencję. Na koniec konferencji uczestnicy wyjazdu do Włoch odegrali scenkę w restauracji w języku włoskim, którego uczą się na dodatkowych zajęciach.
Zwieńczeniem prezentacji była degustacja dań niemieckich i włoskich, które zostały przygotowane przez uczniów klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczycielki Iwony Kurzawy. Wszyscy mieli okazję spróbować zupy z soczewicy, sałatki z cebuli i wędliny oraz tradycyjnego świątecznego ciasta niemieckiego, strudla z jabłkami. Nie zabrakło włoskiej pizzy, makaronów z sosami, ravioli ze szpinakiem i z mięsem, zupy z pieczonych pomidorów oraz znanych deserów włoskich panna cotta i tiramisu. Przed uczestnikami staży jeszcze parę godzin nauki języków, integracja grup na zajęciach pedagogiczno-kulturowych oraz spotkania organizacyjne z koordynatorkami. (WJ)