Spotkanie miało kameralny i kobiecy charakter, pełen ciepła i uśmiechu.
- Nasze koła gospodyń wiejskich to nie tylko organizacje. To wspólnota kobiet, które potrafią stworzyć coś pięknego z prostych rzeczy, z rozmowy, z tradycji, z receptury babci, a dzisiejszy wieczór będzie właśnie o tym, o smakach, które nas łączą, o przepisach, które warto zachować, o wspomnieniach, które warto przywołać na tym dzisiejszym spotkaniu - podkreśliła Małgorzata Łakomy.
Przewodnicząca podziękowała paniom za przygotowanie wypieków, których praca, czas i serce nadały spotkaniu prawdziwy smak. Zadeklarowała również, że ma zamysł, aby inicjatywa przerodziła się w cykl czterech spotkań, po jednym w każdej porze roku.
Od zeszytu babci do termomiksa: historia przepisów
Spotkanie stało się okazją do dyskusji o ewolucji zbierania przepisów. Małgorzata Łakomy wspominała czasy zbierania receptur z poradników domowych z lat 90. oraz z wyrywanych kartek z kalendarzy.Punktem kulminacyjnym rozmowy było przywołanie historycznego notesu przez Zdzisławę Ostrowską, długoletnią specjalistkę ds. wiejskiego gospodarstwa domowego.
- Ten mój zeszyt jest z 63-65 roku, powstał jak robiłam szkołę dwuzimową w Bojanowie i tam mieliśmy takie kursy żywienia rodziny. Ten zeszyt się już rozlatuje - zauważyła.
Z tego samego, 60-letniego zeszytu, Zdzisława Ostrowska upiekła na spotkanie ciasteczka serowe - dietetyczne, bez cukru i jajek. Uczestniczki mogły skosztować ciasta ala półfrancuskiego, które uczyła piec podczas kursów żywienia.
Kobieca droga do pieczenia
Spotkanie umożliwiło wymianę historii kulinarnych. Zdzisława Ostrowska opowiedziała o swoich początkach, już w siódmej klasie, oraz o wpływie mamy, która bardzo dobrze piekła.Panie, które przygotowały wypieki, opowiadały o historii przepisów i swoich kuchennych doświadczeniach. Większość z nich przyznała, że pieczeniem na poważnie zajęły się dopiero po ślubie, gdy same zostały gospodyniami. Wydarzenie to było zaproszeniem do wspólnej podróży przez smaki i wspomnienia z ubiegłych lat.
Zgodziły się także tymi przepysznymi przepisami podzielić z naszymi czytelnikami. Dokładne formuły ukażą się wkrótce na łamach "Życia Rawcza" oraz na portalu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.