Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z IV klasy technikum żywienia było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia.
Przewodnikiem po nim i części gastronomicznej był zastępca dyrektora do spraw gastronomii Dariusz Serwatka. Na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pomieszczeń hotelowych o różnym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Obejrzeli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do różnych spotkań lub bankietu. Poznali również organizację pracy hotelowej, obserwowali pracę kelnerów podczas lunchu, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali restauracyjnej. Dariusz Serwatka szczegółowo omówił kartę restauracyjną, barową oraz menu alkoholi. (WJ)