Magda Gessler w jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” reklamowała „pyry z gzikiem”. Jakim gzikiem?! Zawsze były i będą to „pyry z gziką”! Z drugiej strony, Wikipedia podaje: „Gzik (rzadziej gzika) - potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej; twaróg rozrobiony ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z gzikiem”.
Jak to jest z gwarowymi nazwami potraw? Sprawdźcie w naszym quizie, na ile dobrze znacie Wielkopolskę od kuchni.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.