reklama

Quiz dla prawdziwych poznaniaków

Opublikowano:
Autor:

Quiz dla prawdziwych poznaniaków - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook
KulturaNazwy potraw „po naszemu” czasem są przekręcane lub „spolszczone”, odchodząc od pierwowzoru. Różnią się też nieco w zależności od regionu Wielkopolski.
reklama

Magda Gessler w jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” reklamowała „pyry z gzikiem”. Jakim gzikiem?! Gzik po poznańsku to przecież młody chłopak (szczeniak, smarkacz). Zawsze były i będą to „pyry z gziką”! Z drugiej strony Wikipedia podaje: „Gzik (rzadziej gzika)  - potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej; twaróg rozrobiony ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z gzikiem”.

 

 

Znasz nazwy typowo wielkopolskich potraw?

Mieszkasz w Wielkopolsce, złośliwie niekiedy zwanej „Pyrlandią”? W takim razie ten quiz nie powinien Ci sprawić kłopotu. Wszyscy poznaniacy wiedzą, co to są „kluchy na łachu”, niekiedy zwane „na gaciach”, ale czy znasz nazwy innych potraw?

Co to jest myrdyrda?

Ciasto na naleśniki
Zasmażka
Przyrumieniona tarta bułka

Co to za potrawa - ślepe ryby?

Filet rybny - najczęściej halibut
Tusza rybna (ryba bez glowy)
Zupa ziemniaczana

Szabelek to nic innego jak:

Fasolka szparagowa
Owoce z przydrożnych drzew z tzw. szabru
Zupa warzywna

Co to jest leberka?

Wątrobianka
Pasztetowa
Obie odpowiedzi są prawidłowe

Młodzie to po poznańsku:

Młode warzywa (nowalijki)
Pierwszy zbiór jabłek (papierówki)
Drożdże

Co to są świętojanki?

Czerwone porzeczki
Białe porzeczki
Obie odpowiedzi są prawidłowe

Szneka z glancem to:

Lukrowana szarlotka
Lukrowana drożdżówka
Lukrowana bułka z nadzieniem np. jagodzianka

Faryna to poznańskie określenie na:

Cukier
Deser na bazie budyniu
Główne danie obiadowe

Eintopt to:

Zupa warzywna z mięsem lub boczkiem
Rolady wieprzowe
Pieczeń wołowa

Co to jest chabas?

Słodki deser
Postna polewka
Mięso

Betki to po poznańsku:

Małe klopsy
Plasterki kiełbasy
Grzyby

Redyski to:

Pomidory
Rzodkiewki
Czerwona papryka

Klemy to nic innego jak:

Cukierki krówki
Landrynki
Cukierki kukułki

Szagówki to „po naszemu”:

Kopytka
Placki ziemniaczane
Płaskie kotlety mielone

Korbol to:

Dynia
Tanie wino
Obie odpowiedzi są prawidłowe

Fefermyncki to poznańskie określenie na:

Cukierki miętowe
Zawiesina na rosole
Lane kluski

Chruściki to nic innego jak:

Kruche ciastka w formie gałązek
Ogólna nazwa twardych ciastek
Faworki

Parzybroda to przecież:

Gorący kawałek pieczonego mięsa
Napój alkoholowy, tzw. grog
Zupa z kapusty włoskiej
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo