reklama

QUIZ. Jak dobrze znacie tajniki wielkanocnych potraw?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

QUIZ. Jak dobrze znacie tajniki wielkanocnych potraw? - Zdjęcie główne

foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaWielkanoc, poza wymiarem religijnym i rodzinnym, to także cały szereg tradycji i zwyczajów kulinarnych. Jak dobrze znacie tajniki wielkanocnych potraw i związane z nimi tradycje? Sprawdźcie się w naszym quizie.
reklama

Z Wielkanocą związanych jest wiele kulinarnych tradycji, i nie chodzi tylko o menu świątecznych śniadań, czy obiadów, ale również zwyczaje związane z potrawami. Dawniej wszystko, nawet drobne wydawałoby się gesty, były ważne. Często przypisywano im znaczenie magiczne. Podobnie, same składniki świątecznych dań miały określoną symbolikę.

Jak dobrze znasz tajniki wielkanocnych potraw i związane z nimi zwyczaje? Sprwaź dzię w naszym quizie. 

    

reklama

Jak dobrze znacie tajniki wielkanocnych potraw?

Zacznijmy od początku, czyli od zupy. Czym różni się żurek od barszczu białego?

Obrazek do pytania - Zacznijmy od początku, czyli od zupy. Czym różni się żurek od barszczu białego?Fot. Adobe Stock
Niczym się nie różni, to dwie nazwy tej samej zupy
Żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim, a barszcz biały - na pszennym
Do żurku dodajemy białą kiełbasę, a do barszczu białego - polską

Czas na wielkanocną klasykę. W czasie Wielkanocy jajka nie tylko jedzono, ale także...

Obrazek do pytania - Czas na wielkanocną klasykę. W czasie Wielkanocy jajka nie tylko jedzono, ale także...Fot. Adobe Srock
Panny i kawalerowie obdarowywali się ozdobionymi jajkami. Taki gest świadczył o wzajemnej sympatii
Skorupki jajek chowano pod obrusem, co miało zapewnić szczęście i dostatek
Jajka ozdabiały wyłącznie seniorki rodu

Skoro Wielkanoc, nie może zabraknąć pytania o święconkę. Do koszyczka wkłada się m.in. sól, która...

Obrazek do pytania - Skoro Wielkanoc, nie może zabraknąć pytania o święconkę. Do koszyczka wkłada się m.in. sól, która...Fot. Adobe Stock
Ze względu na na biały kolor symbolizuje czystość, niewinność
Konserwuje wędliny, więc warto umieszczać ją w ich sąsiedztwie
Ma chronić od zepsucia

Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest baranek. Z czego najczęściej powstają wielkanocne baranki?

Obrazek do pytania - Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest baranek. Z czego najczęściej powstają wielkanocne baranki?Fot. Adobe Stock
Baranki wycina się z chleba, za pomocą specjalnych form
Na ogół wypieka się je z ciasta, lub formuje z masła
Powstają z białej czekolady

Przejdźmy w takim razie do wielkanocnych słodkości. Tradycyjne, bogato dekorowane, kruche ciasto to...

Obrazek do pytania - Przejdźmy w takim razie do wielkanocnych słodkości. Tradycyjne, bogato dekorowane, kruche ciasto to...Fot. Adobe Stock
Mazurek
Wielkanocna baba
Sernik z bakaliami na kruchym spodzie

Wielkanocna pascha to...

Niełuskana pszenica z miodem i bakaliami
Inna nazwa wielkanocnej baby
Deser wykonany z białego sera i bakalii

Od deserów przejdźmy do "konkretów". Co sprawia, że biała kiełbasa jest biała"?

Obrazek do pytania - Od deserów przejdźmy do "konkretów". Co sprawia, że biała kiełbasa jest biała"?
To efekt specjalnej obróbki mięsa wykorzystywanego do wytwarzania białej kiełbasy
Zawiera bardzo dużo słoniny
Biała kiełbasa jest parzona, a nie wędzona, nie dodaje się też do niej soli peklującej

Bardzo często do wielkanocnych wędlin podaje się sos tatarski. Co stanowi bazę tego sosu?

Obrazek do pytania - Bardzo często do wielkanocnych wędlin podaje się sos tatarski. Co stanowi bazę tego sosu?Fot. Adobe Stock
Bazą sosu tatarskiego jest majonez
To przede wszystkim żółtka jajek
To olej zmieszany z marynowanymi ogórkami i grzybkami

Chrzan jest kolejnym popularnym dodatkiem do wielkanocnych wędlin, jaka jest jego symbolika?

Obrazek do pytania - Chrzan jest kolejnym popularnym dodatkiem do wielkanocnych wędlin, jaka jest jego symbolika?Fot. Adobe Stock
Nie ma szczególnej symboliki, po prostu dobrze komponuje się z wędlinami
Jego smak ma przypominać o gorzkiej męce Chrystusa
Symbolizuje żydowską paschę, podczas której jedzono gorzkie zioła

Na koniec też na słodko. Wielkanoc nie może obyć się bez babki. Gdzie pozostawiano upieczone babki do wystudzenia?

Obrazek do pytania - Na koniec też na słodko. Wielkanoc nie może obyć się bez babki. Gdzie pozostawiano upieczone babki do wystudzenia?Fot. Adobe Stock
Od razu stawiano je na wielkanocnym stole, częste przenoszenie sprawia bowiem, że babki opadają
Koło pieca, bo zimno sprawia, że babka staje się twarda i zbita
Na poduszkach, żeby nie stygły gwałtownie i w związku z tym nie opadły oraz zachowały ładny kształt
reklama
Artykuł pochodzi z portalu gostynska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama