Wraz z pierwszą gwiazdą widoczną na niebie, tradycyjnie rozpoczyna się wieczerza wigilijna. Na świątecznie przystrojonym stole zwyczajowo powinno się znaleźć dwanaście potraw. Należy skosztować choć symbolicznie każdej z nich, by zapewnić sobie obfitość w nadchodzącym roku. Rodzaje potraw różnią się od regionu Polski, z którego pochodzimy, ale prawie wszędzie jest ryba, groch z kapustą, zupa grzybowa lub barszcz i kompot z suszu. Nieodłączną częścią obchodów Świąt Bożego Narodzenia jest pasterka, na którą w Wigilię o północy idą całe rodziny.
Zwyczaje związane z Bożym Narodzeniem są bardzo bogate i mają głębokie znaczenie. Jak dobrze je znacie? Sprawdźcie to w naszym quizie.
Tradycje bożonarodzeniowe zanikają pod wpływem komercjalizacji
Tradycje bożonarodzeniowe przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niektóre są ciągle kultywowane, inne popadają w zapomnienie. Jednym z powodów jest komercjalizacja Bożego Narodzenia. Jest to proces, w wyniku którego religijne i kulturowe tradycje stają się przede wszystkim okazją do masowej konsumpcji i działań marketingowych. Okres przedświąteczny charakteryzuje się wzmożonym popytem na towary i usługi, co jest intensywnie wykorzystywane przez handel detaliczny do generowania dodatkowej sprzedaży. Wczesne kampanie marketingowe: reklamy, ozdoby świąteczne i kolędy pojawiają się w przestrzeni publicznej (sklepy, media) często już w drugiej połowie listopada, a nawet wcześniej, budując „sztucznie rozdmuchiwany" nastrój.
Zjawisko to, napędzane przez gospodarkę wolnorynkową, powoduje przesunięcie uwagi z duchowego wymiaru obchodów na szał zakupów, prezenty i przygotowania materialne.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.